| 2013-10-18 17:25:40

Доброго дня! Розкажіть, будь ласка, про операцію з видалення ректального свища

Доброго дня! Розкажіть, будь ласка, про операцію з видалення ректального свища. Які можуть бути ускладнення? Чи часто вони (ускладнення) бувають? Як довго триває операція та післяопераційний період? Через скільки днів (в середньому) можна повернутися на роботу? Бувають випадки, що свищ заживає сам - без операції? Заздалегідь дякую за відповідь.

Ответы врачей 4

1955
Ткаченко Федот Геннадьевич
Ткаченко Федот Геннадьевич
проктолог
*
Изображение будет видно только врачу, и не будет показано пользователям сайта на страницах консультаций. * Ваш е-мейл конфиденциален и не будет доступен другим пользователям
Адрес: г. Киев, Украина, Проктологический центр Украины
Телефон: 8-050-3584323
Добрий день пані Оксано. Не можу не погодитись з Володимиром Юрійовичом. В плані діагностики справді може допомогти такий метод як трансректальне ультразвукове дослідження, більш того в деяких випадках можливе виконання і КТ і МРТ органів малої миски. Однак повна справжня картина ввідкривається тільки під час оперативного втручання. Щодо недостатності анального сфінктера, то таке ускладнення виникає не так часто, при умові, що Вас оперує кваліфікований проктолог і то лише за умови наявності у пацієнта складної нориці прямої кишки. З повагою Ткаченко Федот Генадійович.
57
Пироговский Владимир Юрьевич
Пироговский Владимир Юрьевич
проктолог
*
Изображение будет видно только врачу, и не будет показано пользователям сайта на страницах консультаций. * Ваш е-мейл конфиденциален и не будет доступен другим пользователям
Адрес: г. Киев, ул. Баггоутовская 1, Отделение проктологии КОКБ, Зав. отделением проктологии Киевской областной больницы
Телефон: (044)483-18-24
Добрий день, Світлано. Хотів би доповнити відповіді моїх шановних колег. Так як визначення складності нориці є дуже важливим для проведення вдалого оперативного втручання, хотів би підкреслити, що окрім звичайних класичних досліджень,прийнятих в проктології (аноскопія, зондове дослідження, проба з барвником, фістулографія) в останній час в сучасних проктологічних клініках широко застосовується трансректальне ультразвукове дослідження (ТРУЗД), яке є високоінформативним і дозволяє чітко визначити хід нориці, її розгалудження, локалізацію внутрішнього отвору, наявність гнійних порожнин та інфільтратів.
З повагою,
Володимир Пироговський
1955
Ткаченко Федот Геннадьевич
Ткаченко Федот Геннадьевич
проктолог
*
Изображение будет видно только врачу, и не будет показано пользователям сайта на страницах консультаций. * Ваш е-мейл конфиденциален и не будет доступен другим пользователям
Адрес: г. Киев, Украина, Проктологический центр Украины
Телефон: 8-050-3584323
Добрий день пані Оксано. Відповісти на Ваше питання однозначно складно, через те, що нориці (свищи) прямої кишки бувають різного ступеню складності. Відповідно і оперативні втручання, які виконує лікар-проктолог у разі наявності такого захворювання у пацієнта теж бувають різного ступеню складності. Але якщо говорити коротко і в цілому, то оперативне втручання полягає у повному висіченні норицевого ходу разом із зовнішнім та внутрішнім норицевим отвором + при необхідності пластичне втручання на анальному сфінктері і стінці прямої кишки. Нориці прямої кишки розділяють на три великі групи. Перша - інтрасфінктерні нориці(найменш складний вид нориці). Оперативне втручання потребує, як правило перебування пацієнта у стаціонарі близько 2-4 днів з наступним продовженням амбулаторного лікування у поліклініці близько 7-14 днів. Транссфінктерні нориці - більш складні нориці прямої кишки. Пацієнт після оперативного втручання з приводу такої нориці може перебувати в стаціонарному відділенні від 5 до 15 днів, а далі продовжувати лікування на лікарняному листку під спостереженням хірурга поліклініки від 7 до 21 днів. Третій вид - екстрасфінктерні нориці. Час перебування у проктологічному відділенні і подальшого амбулаторного лікування приблизно такий же як і при транссфінктерній нориці. Щодо можливих ускладнень, то можна виділити наступні найбільш значимі і найбільш часті ускладнення: кровотеча післяопераційна, нагноєння післяопераційної рани, недостатність анального сфінктера з розвитком анальної інконтиненції, рецедив(повторення) нориці. Єдиний єффективний метод лікування нориці прямої кишки - хірургічний. Крім висічення нориці в останній час розроблена методика постановки спеціального обтуратора(пломби) у норицевий хід, однак вона має свої чітки показання і відрізняється значною ціною, хоча по єффективності вона не краща від хірургічного висічення норицевого ходу. З повагою Ткаченко Федот Генадійович.
Специалист
Здравствуйте,Светлана!
Уточните,пожалуйста,о чем точно идет речь..Это парапроктит(хронический)Свищ прямой кишки (хронический парапроктит) – хронический воспалительный процесс в крипте, в межсфинктерном пространстве и параректальной клетчатке с наличием сформированного свищевого хода. Пораженная крипта является внутренним отверстием свища.
Или это ректовагинальный свищ.Ректовагинальный свищ – это патологическое сообщение между прямой кишкой и влагалищем. При этом содержимое прямой кишки – кал и газы – может попадать во влагалище. Чаще всего причиной ректовагинального свища является травма во время родов, осложнения после оперативных вмешательств в этой зоне, опухолевые и воспалительные заболевания прямой кишки.
В зависимости от патологии,можно говорить о методике и перспективах лечения...
Консультации на сайте likar.info носят ознакомительный характер. Перед лечением проконсультируйтесь с вашим лечащим врачом.