Добрий день.Мене цікавить питання соціальних виплат на дитину до 3 років

Добрий день.Мене цікавить питання соціальних виплат на дитину до 3 років. Свого часу я намагалась з’ясувати де і хто мав мені виплачувати щомісячну допомогу, але ніхто толком нічого не сказали. СОБЕС відправляв в різні місця. А тепер питання виникло знову. На момент народження дитини я навчалась у ВУЗі. Декретну відпустку не брала. Потім вступила в аспірантуру, де й тепер навчаюсь. Дитині 2 роки. Питання таке: чи можу я зараз оформити щомісячні виплати по догляду за дитиною до 3 років. Якщо можу, то до кого мені звертатись і який у мене офіційний статус - працююча чи непрацююча (в аспірантурі не брала академвідпустку). І ще на яку суму я можу розраховувати - кажуть вона помінялась з нового року. Дуже вдячна за відповідь.

Ответы врачей 1

Специалист
На дітей призначаються і виплачуються такі види державної допомоги: - допомога по вагітності та пологах; - одноразова допомога при народженні дитини; - допомога по догляду за дитиною; Згідно ст. 18 положення „Про порядок призначення та виплати державної допомоги сім’ям з дітьми” - Допомога по вагітності та пологах призначається і виплачується підприємством, установою, організацією за місцем основної роботи (служби, навчання) жінки, а іншим жінкам, які мають право на цю допомогу, призначення і виплата її провадиться органами соціального захисту населення за місцем проживання.Ст.35 - допомога призначається, якщо звернення за нею сталося не пізніше 6 місяців з дня закінчення відпустки по вагітності та пологах.Ст.37.- допомога по вагітності та пологах виплачується за рахунок коштів Фонду соціального страхування України.Ст.38.- одноразова допомога при народженні дитини призначається і виплачується органами соціального захисту населення за місцем проживання одного з батьків.Ст.40.- для одержання одноразової допомоги при народженні дитини особа, яка звернулась за допомогою, подає довідку про народження дитини, видану органом запису актів громадянського стану (ЗАГСу) для додаткової допомоги матерям, крім того, довідку медичного закладу (додаток 1), яка видається на основі облікової форми N III/у "Індивідуальна карта вагітної та породіллі" (рядок 1 "дата взяття на облік"). Висновок про регулярність відвідування і виконання рекомендацій лікарів робить лікувально-консультативна комісія на чолі з завідуючим жіночою консультацією. В разі відсутності жіночої консультації довідка видається ЛКК поліклініки, де вагітна стояла на обліку. Довідка реєструється у "Журналі для запису висновків лікувально-консультативної комісії" (облікова форма N 035/у). Дана допомога також призначається та виплачується за рахунок коштів Фонду соціального страхування України, якщо звернення, що до призначення, надійшло не пізніше 6 місяців від дня народження дитини.Ст.48.- допомога по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку призначається і виплачується щомісяця в розмірі 100 процентів мінімальної заробітної плати працюючим жінкам незалежно від стажу роботи.Ст.49.- непрацюючим жінкам допомога по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку призначається в розмірі 50 процентів мінімальної заробітної плати до досягнення дитиною дворічного віку - без обмеження доходом сім`ї, а з двох до трьох років - якщо середньомісячний сукупний доход на кожного члена сім`ї за шість календарних місяців не перевищує трикратного розміру мінімальної заробітної плати. Ст.51.- Підставою для призначення працюючій жінці допомоги по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку є надана їй у межах установленного строку і оформлена наказом власника або уповноваженого ним органу частково оплачувана відпустка по догляду за дитиною. Крім цього додається копія свідоцтва про народження дитини. С уважением, Оксана Чубко.
Консультации на сайте likar.info носят ознакомительный характер. Перед лечением проконсультируйтесь с вашим лечащим врачом.