Я в разводе с мужем 5 лет, ребенку 10. Как я могу сменить ребенку фамилию...

Я в разводе с мужем 5 лет, ребенку 10. Как я могу сменить ребенку фамилию на свою. Обязательно ли согласие отца ребенка? Спасибо.

Ответы врачей 1

Специалист
Згідно ч.1 ст.171 СК Украіни дитина має право на те, щоб бути вислуханою батьками, іншими членами сім’ї, посадовими особами з питань, що стосуються її особисто, а також питань сім’ї. Після досягнення дитиною 10 років врахування її думки батьками є обов’язковим. Це стосується і зміни прізвища дитини(ст.148 СК України).
Зміна прізвища, по-батькові дитини та інших актових записів цивільного стану регулюється Положенням про порядок зміни, доповнення, поновлення та анулювання актових записів цивільного стану.
Для зміни прізвища дитини Вам необхідно подати заяву про зміну прізвища дитини до відділу РАЦС за місцем проживання заявника. Вона має бути заповнена розбірливо, у ній мають міститись вичерпні відповіді на всі питання. Разом із заявою про внесення змін до актових записів цивільного стану (у тому числі про зміну прізвища) , заявник подає:
1. Паспорт.
2.Свідоцтва про реєстрацію акта цивільного стану, в яких містяться відомості, що підлягають зміні.
3.Інші документи, необхідні для розгляду заяви і вирішення заяви по суті.
Заява про зміну прізвища розглядається органом РАЦС у 3-місячний термін від дня її надходження.
Підставою для зміни прізвища неповнолітньої дитини є зміна прізвища її батьками або одним з них. Зміна прізвища обома батьками є достатньою підставою для зміни прізвища дитини. Але після досягнення дитиною 7-річного віку, при зміні її прізвища, від неї повинна бути згода підписана нею.
В разі якщо один з батьків заперечує проти зміни прізвища дитини, то цей спір, як і інші сімейні спори, можуть бути передані на розгляд суду чи органу опіки та піклування.
Консультации на сайте likar.info носят ознакомительный характер. Перед лечением проконсультируйтесь с вашим лечащим врачом.