Ситуация: Моя подруга уехала в Европу на работу. Там узнавши, что беременна, решила рожать

Ситуация: Моя подруга уехала в Европу на работу. Там узнавши, что беременна, решила рожать. Весь период беременности находилась там и рожала тоже там, и т.к. кроха еще очень мала сейчас живет тоже там. Она гражданка Украины, не замужем. Положена ли ей помомощь при рождении ребенка и по уходу за ним до 3-х лет? Какие документы и куда нужно подавать, и вкакой срок? Или вообще что положено и как поступить в данной ситуации?За раннее благодарю за помощь.

Ответы врачей 1

Специалист
Згідно “Положення про порядок призначення та виплати державної допомоги сім’ям з дітьми” №04-800 від 18.03.93 р. Вона має право на допомогу при народженні дитини та допомога по догляду за дитиною по досягненню нею 3 річного віку, а також допомогу на дітей одиноким матерям.
Всі види допомоги здійснюються органами соціального захисту населення за місцем проживання особи, що здійснює догляд за дитиною.
Для отримання одноразової допомоги при народженні дитини необхідні наступні документи(п.40 Положення):
1. Довідка про народження дитини , що видана РАЦС (загс)
2. Довідка медичної установи, де особа була на обліку.
П.44 Положення визначає, що одноразова допомога виплачується сім’ї, якщо звернення про її призначення надішло не пізніше 6 місяців від дня народження дитини.
П.48 Положення визначає, що допомога по догляду за дитиною по досягнення нею 3 річного віку виплачується щомісячно у розмірі 100% мінімальної зарплати жінкам , які зареєстровані в державній службі зайнятості як безробітні та працюючим жінкам.
П.51 Положення дає підстави для надання допомоги по догляду за дитиною по досягнення нею 3 річного віку. Для працюючих жінок цією підставою є надана їй відпустка (оформлена наказом ) , а також додається копія свідоцтва про народження дитини.
Абз.3 п.53 Положення визначає, що жінкам , які зареєстровані в держслужбі зайнятості як безробітні , допомога по догляду за дитиною по досягнення нею 3 річного віку призначається на підставі довідки служби зайнятості . Підставою для призначення непрацюючим жінкам допомоги догляду за дитиною по досягнення нею 3 річного віку є:
1. Довідка про те , що мати дитини не працює і дитина проживає разом з нею.
2. Свідоцтво про народження дитини , що видана за місцем проживання .
П.104 Положення визначає допомогу на дітей одиноким матерям. Допомога призначається і виплачується одиноким матерям (які не перебувають в шлюбі )на утримання і виховання дітей, якщо в свідоцтві про народження дитини відсутній запис про батька дитини або запис про батька зроблений за вказівкою матері.
П.108 Положення визначає , що заява про призначення допомоги одиноким матерям подається у відділ соцзахисту населення за місцем проживання матері. В заяві вказується перебувала чи перебуває мати в зареєстрованому шлюбі , проживала чи проживає з особою від якої має дитину, чи визнана ця особа батьком дитини в установленому порядку, чи отримує вона на дитину аліменти або пенсію, дитина всиновлена чи не всиновлена, а також підстава внесення в свідоцтво про народження дитини запис про батька. До заяви додається:
1. Копія свідоцтва про народження дитини
2. Довідка органу РАЦС про підставу внесення до книги записів народження відомості про батька дитини
3. Довідка про проживання дитини з матір’ю, що видана за місцем проживання сім’ї.
П.109 Положення визначає, що допомога на дітей одиноким матерям виплачується щомісячно з місяця народження дитини по місяць досягнення дитиною16 років.
Консультации на сайте likar.info носят ознакомительный характер. Перед лечением проконсультируйтесь с вашим лечащим врачом.