Здравствуйте! Подскажите, какие права есть у пациентов психиатрических больниц

Здравствуйте! Подскажите, какие права есть у пациентов психиатрических больниц ? Имеет ли значение, что пациент обратился за помощью самостоятельно? Можно ли защитить свои права без адвоката и есть ли такие реальные права у подобного рода больных в Украине? В конкретном случае рассматривается диагноз: "невроз навязчивых состояний", психотерапевтическое лечение в больнице отсутствует, назначаются только бесконечные уколы, причем исключительно антидепрессанты, которые неврозы не лечат!Смысла в таком лечении нет, можно ли его прекратить по желанию пациента?

Ответы врачей 1

Специалист
Обмежити дієздатність або визнати людину недієздатною має право тільки суд(згідно ст.36,37,39,41 Цивільного кодексу України). В цьому випадку судом призначаються опікуни.
Обмеженням дієздатності наступає у випадку коли фізична особа страждає на психічний розлад, який істотно впливає на її здатність усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними. Дана особа може самостійно вчиняти лише дрібні побутові правочини. Правочини щодо розпорядження майном та інші правочини , що виходять за межі дрібних побутових , вчиняються особою , за згодою піклувальника який призначається судом. Недієздатною фізична особа може бути визнаною, якщо вона внаслідок хронічного, стійкого психологічного розладу не здатна усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними. Недієздатна фізична особа не має права вчиняти будь - якого правочину. Правочини від імені особи яку визнали недієздатною вчиняє опікун який призначається судом. Фізична особа може бути поновлена в дієздатності судом(ст.38,42 ЦК України).
У Вашому випадку якщо особа не була обмежена в дієздатності або не визнана недієздатною пацієнт сам вирішує залишатись в медичному закладі чи ні(ст.29 Конституції України). Якщо особа була обмежена в дієздатності або визнана недієздатною опікун чи піклувальник має право подати клопотання на ім’я керівника медичного закладу де вона знаходиться для переведення особи на лікування в домашніх умовах.
Консультации на сайте likar.info носят ознакомительный характер. Перед лечением проконсультируйтесь с вашим лечащим врачом.