Здравствуйте!Не могли бы Вы подробно осветить права женщин, находящихся в отпуске по уходу за детьми...

Здравствуйте!Не могли бы Вы подробно осветить права женщин, находящихся в отпуске по уходу за детьми до 3 лет? У меня есть работа с нормальной зарплатой, но так как ребенку сейчас 9 месяцев, я сижу с ним дома. В сад я смогу его отдать только в 1,5 - 2 года, а на няню нет денег, т.к. муж не работает (не может найти подходящую работу). Но дело идет к разводу, муж предлагает или развестись, собрать вещи и уйти с ребенком куда хочу (мы живем сейчас в его квартире, я прописана тоже), или оставлять ребенка с ним и уходить, что для меня тоже неприемлемо. Неужели закон никак не защищает матерей, которые не могут работать из-за маленького ребенка, и никак не обязывает отцов зоботиться о женах и детях, пока дети не смогут пойти в сад, а жена на работу? Должен ли он будет платить алименты, если так и не найдет подходящую, по его словам, работу?

Ответы врачей 1

Специалист
Законодавство України захищає, за допомогою Сімейного кодексу, матерів, які не в змозі працювати, оскільки мають на утриманні маленьку дитину, яка потребує догляду та зобов’язує батька на утримання дружини та дитини.
Так , згідно ст.180 СК батьки зобов’язані утримувати дитину до досягнення нею повноліття , а , зокрема ст.84 СК визначає :
1. Дружина має право на утримання від чоловіка підчас вагітності.(ч.1)
2. Дружина , з якою проживає дитина, має право на утримання від чоловіка – батька дитини до досягнення дитиною 3 років(ч.2)
3. Право на утримання вагітна дружина, а також дружина , з якою проживає дитина, має незалежно від того , чи вона працює, та незалежно від її матеріального становища, за умови, що чоловік може надавати матеріальну допомогу(ч.4).
Але якщо в разі розлучення Ви будете проживати разом з дитиною окремо від чоловіка, то ч.6 ст.84 СК України визначає, що право на утримання вагітна дружина, а також дружина , з якою проживає дитина, має і в разі розірвання шлюбу.
Згідно трудового законодавства, а саме ст.179 КпЗК України, в тому разі якщо Ви знаходитесь у відпустці по догляди за дитиною та бажаєте, в період перебування у відпустці, працювати на умовах неповного робочого часу (дня),то за Вами зберігається право на одержання допомоги по догляду за дитиною. Допомогу Ви будете отримувати як і раніше в совбезі.
Консультации на сайте likar.info носят ознакомительный характер. Перед лечением проконсультируйтесь с вашим лечащим врачом.