Добрый день! Когда на предприятии могут взять человека на временную работу на место сотрудника, что...

Добрый день! Когда на предприятии могут взять человека на временную работу на место сотрудника, что находится на больничном по беременности и родам сразу после оформления больничного или только после оформления отпуска по уходу за ребенком до 3-х лет? Мне скоро уходить на больничный по буременности и родам, но я собираюсь после его окончания выходить на неполный день на работу и этот момент оговаривается с работодателем. И еще, если на время больничного никого не берут, то обязанности временно отсутствующего на больничном сотрудника перераспределяются между другими членами коллектива? и как тогда это оплачивается?

Ответы врачей 1

Специалист
В тому випадку, якщо на період Вашого лікарняного на ваше робоче місце нікого не візьмуть, то виконання ваших службових обов’язків розподілять між працівниками вашого підприємства (відділу де Ви працюєте).
Щодо оплати праці тих працівників, які будуть виконувати ваші обов’язки, то відповідно до ч.1 ст.102-1 КЗпП України, працівники, які працюють за сумісництвом, одержують заро-бітну плату за фактично виконану роботу.
Ст.105 КЗпП України „ Оплата праці при суміщенні професій (посад) і виконанні обов’я-зків тимчасово відсутнього працівника ”, визначає, що працівникам, які виконують на тому ж підприємстві, в установі, організації поряд з своєю основною роботою, обумовленою трудо-вим договором, додаткову роботу за іншою професією (посадою) або обов’язки тимчасово відсутнього працівника без звільнення від своєї основної роботи, провадиться доплата за су-міщення професій (посад) або виконання обов’язків тимчасово відсутнього працівника.
Розміри доплат за суміщення професій (посад) або виконання обов’язків тимчасово від-сутнього працівника встановлюються на умовах, передбачених у колективному договорі.
Згідно ч.1 ст.179 КЗпП України на підставі медичного висновку жінкам надається опла-чувана відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами тривалістю 70 календарних днів до по-логів і 56 календарних днів після пологів, починаючи з дня пологів.
За бажанням жінки їй надається відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею 3-річного віку з виплатою за ці періоди допомоги по державному соціальному страхуванню (ч.3 ).
За бажанням жінки, у період перебування її у відпустці по догляду за дитиною, вони мо-жуть працювати на умовах неповного робочого часу або вдома. При цьому за ними зберіга-ється право на одержання допомоги в період відпустки для догляду за дитиною до досягнен-ня нею 3-річного віку (ч.8).
Таким чином, підприємству вигідніше взяти людину для тимчасової заміни лише після оформлення Вами відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами або відпустки по догляду за дитиною до досягнення нею 3-річного віку.
Консультации на сайте likar.info носят ознакомительный характер. Перед лечением проконсультируйтесь с вашим лечащим врачом.