| 2013-10-18 17:25:40

Здравствуйте! Моей дочке 5 лет, прошлым летом у нас погиб папа

Здравствуйте! Моей дочке 5 лет, прошлым летом у нас погиб папа. Я ей объяснила, что папа улетел на небо и стал звездочкой. Мы даже провели ритуал прощания, нарисовали рисунок и запустили к папе на звездочку привязка к небесному фонарику. Все было хорошо, но месяц назад она начала часто говорить о смерти и вспоминать папу, начала фантазировать как папа умер. Я очень переживаю по этому поводу. Подскажите, может с ней поговорить и как это правильно сделать? Заранее спасибо.

Ответы врачей 1

58
Швыданенко Роксолана Романовна
Швыданенко Роксолана Романовна
Психолог
*
Изображение будет видно только врачу, и не будет показано пользователям сайта на страницах консультаций. * Ваш е-мейл конфиденциален и не будет доступен другим пользователям
Адрес: г. Киев, Украина, вул. Спаская, 9 оф. 9
Телефон: 050-91-130-91
Добрий вечір, Оля.

Ви дуже правильно поступили, провівши ритуал прощання. Дуже важливо мати можливість попрощатися з людьми, які йдуть від нас назавжди. Схоже за рік ваша донька подорослішала і готова дізнатися більше про те, що таке смерть і що стоїть за нею. Діти блище до семи років відкривають для себе тему кінцевості життя. Я думаю її питання про це. Можливо ще присутній страх того, що і мама може так раптово "полетіти на небо і стати зіркою" і тоді вона залишиться зовсім одна. Спробуйте своїми словами розказати їй про смерть: як це може відбутися і що буде після смерті. Є дитячі книжечки у продажі, де за допомогою малюнків та доступних слів розказують про таке складне явище. Мені здається, тут важливо чесно відповідати і давати їй можливість задавати питання на цю тему, стільки часу, скільки їй буде потрібно. Згадувати батька ви можете разом: передивляючись фотографії і розповідаючи доньці її історію.
Консультации на сайте likar.info носят ознакомительный характер. Перед лечением проконсультируйтесь с вашим лечащим врачом.