Добрый день. Могу ли я зарегистрироваться на бирже труда за месяц до декретного отпуска

Добрый день. Могу ли я зарегистрироваться на бирже труда за месяц до декретного отпуска. Если я постоянно работала, но фирма прекращает свою деятельность (но не ликвидируется). Какие документы мне необходимы для оформления отпуска по уходу за ребёнком до 3 лет в совбезе? Сколько они составят?

Ответы врачей 1

Специалист
В соответствии с ч.1 ст. 179 КЗоТ Украины, на основании мед.заключения женщинам предоставляется оплачиваемый отпуск в связи с беременностью и родами продолжительнос-тью 70 календарных дней до родов и 56 календарных дней после родов.
Ч.2 ст. 179 КЗоТ Украины гласит: продолжительность отпуска в связи с беременностью и родами считается суммарно и составляет 126 календарных дней. Отпуск предоставляется женщинам независимо от количества дней, фактически использованных до родов.
Згідно п.18 „ Положення про порядок призначення та виплати державної допомоги ”,- допомога по вагітності та пологах призначається і виплачується підприємством, установою, організацією за місцем основної роботи(служби,навчання) жінки, або призначення і виплата її провадиться органами соціального захисту населення за місцем проживання.
Відповідно до ЗУ „Про допомогу сім’ям з дітьми”,- одноразова державна допомога при народженні дитини у розмірі 8.500грн. виплачується через органи соціального захисту населення(відділення ощадбанку, що їх обслуговує)при наявності відповідних документів рівними частинами по-місячно на протязі року.
Згідно “Положення про порядок призначення та виплати державної допомоги сім’ям з дітьми” №04-800 від 18.03.93 р. Ви маєте право на допомогу при народженні дитини та допомогу по догляду за дитиною по досягненню нею 3 річного віку.
Всі види допомоги здійснюються органами соціального захисту населення за місцем проживання особи, що здійснює догляд за дитиною.
Для отримання одноразової допомоги при народженні дитини необхідні наступні документи (п.40 Положення):
1. Довідка про народження дитини , що видана РАЦС (загс)
2. Довідка медичної установи, де особа була на обліку.
П.44 Положення визначає, що одноразова допомога виплачується сім’ї, якщо звернення про її призначення надійшло не пізніше 6 місяців від дня народження дитини.
П.48 Положення визначає, що допомога по догляду за дитиною по досягнення нею 3 річного віку виплачується щомісячно у розмірі 100% мінімальної зарплати жінкам , які зареєстровані в державній службі зайнятості як безробітні та працюючим жінкам.
П.51 Положення дає підстави для надання допомоги по догляду за дитиною по досягнення нею 3 річного віку. Для працюючих жінок цією підставою є надана їй відпустка (оформлена наказом ) , а також додається копія свідоцтва про народження дитини.
Абз.3 п.53 Положення визначає, що жінкам , які зареєстровані в держслужбі зайнятості як безробітні , допомога по догляду за дитиною по досягнення нею 3 річного віку призначається на підставі довідки служби зайнятості . Підставою для призначення непрацюючим жінкам допомоги догляду за дитиною по досягнення нею 3 річного віку є:
1. Довідка про те , що мати дитини не працює і дитина проживає разом з нею.
2. Свідоцтво про народження дитини , що видана за місцем проживання .
Закон України”Про державну допомогу сім`ям з дітьми” від 21 листопада 1992 року визначає: стаття 12. «Розмір допомоги при народженні дитини»
Допомога при народженні дитини надається у сумі, кратній 22,6 розміру прожиткового мінімуму для дітей віком до 6 років, встановленого на день народження дитини. Виплата допомоги здійснюється одноразово у дев`ятикратному розмірі прожиткового мінімуму при народженні дитини, решта - протягом наступних 12 місяців у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.
Консультации на сайте likar.info носят ознакомительный характер. Перед лечением проконсультируйтесь с вашим лечащим врачом.