Пухлина в дитини

Есть ответ
Доброго дня. Хлопчик 2,5 роки. Є новоутворення по внутрішній стороні лівого колінного суглобу. Через неправильний діагноз спостерігається на протязі року. Скарг на біль нема. Є ознаки Х-подібних ніг + "плоскостопие". На УЗТ видно утворення від задньої сторони коліна до колінної чашки, багатокамерної структури всередині з рідиною. На двох УЗТ поставили діагноз Гангліон або кіста Бейкера. В інституті ортопедії радять оперувати, в інституті раку робити біопсію під загальним наркозом. Лімфатичних вузлів в паху не виявлено. В кого ще можна проконсультуватися і чи є якісь варіанти операції для зменшення ризику рецидиву?

Ответы врачей

Горелик Валерия Владимировна

Горелик Валерия Владимировна

Правильнее будет оперативное вмешательство и после него биопсия. Рецидивы бывают после любых оперативных вмешательств, где возможны рецидивы. От этого никто не застрахован, ни хирург ни пациент.

Котюк Виктор Владимирович

Котюк Виктор Владимирович

Мені здається більш доцільним, якщо онкологи схиляються скоріше до доброякісної природи процесу, йти одразу на радикальне видалення новоутворення з гістологічним дослідженням отриманого матеріалу. Якщо під час операції виникне підозра на щось гірше, тоді обмежитись лише біопсією. Таку думку обгрунтовую тим, що пункційна біопсія часто недостатньо інформативна. Розтин шкіри навряд чи спровокує рецидив, а під шкірою та клітковиною можна буде очима краще роздивитись утворення та обрати оптимальну подальшу тактику - видалення чи лише біопсія.