вальгусная деформация, рахит, невылеченная дисплазия и дорогие анализы

Есть ответ
! У моїх дітей Хлопчик 4 роки і дівчинки 2 роки почали іксоподібно викривлятися ніжки. Ми звернулись до ортопеда його діагноз звучить так: вітамін-Д залежний рахіт 1 типу. Головною ознакою рахіту є саме викривлені ніжки, та випуклі животики (такими вони були від народження, я списувала це слабку мязеву стінку). Хребет і грудна клітина в нормі, інших ознак рахіту немає. Правда останнім часом осанка у хлопчика почала псуватися, зявились сутулість, плечі ялинкою. Ортопед дав направлення на аналізи: 1) 1,25 дигідрохорекальциферол. 1,25 (ОН) Д3 та генетика остеопорозу, маркер формування кісткової тканини, стан кісткової тканини та ще два пункти які я не можу прочитати. Вартість цих аналізів досить велика, на двох дітей це близько 6 тисяч грн.. Тому ми вирішила звернутися до іншого лікаря, щоб переконатись у правильності діагнозу і необхідності проведення таких дорогих досліджень. Цього разу після обстеження отримали направлення на рентген кульшових суглобів. І отримали діагноз дисплазія вчасно недіагностована та не вилікувана, а викривлення ніг зумовлене нестачею вітаміну Д. Рекомендації лікаря: препарат вітаміну Д потрібно приймати до літа, доза має бути визначена педіатром. Наступне обстеження через 8-10 місяців, якщо покращень не буде, тобі потрібно буде проводити додаткову діагностику та з’ясовувати проблеми метаболізму вітаміну Д. Питання: Яким шляхом іти? Другим? А раптом втратимо час? Де правильна відповідь? Підтвердьте чи порадьте.

Ответы врачей

Котюк Виктор Владимирович

Котюк Виктор Владимирович

Все, що ви назвали, може бути проявами рахіту. І вітамін Д вживати скоріш за все доведеться (але остаточне рішення, дозування та тривалість необхідно узгоджувати із Вашим лікарем). Варто розуміти, що до 1-1,5 років у дітей В НОРМІ можуть бути "О"-подібні ніжки, що поступово перетворюються к 2-3 рокам на "Х"-подібні, а потім к 5-7 рокам вирівнюються. У когось це відбувається швидше, у когось повільніше. Якщо деформація значна, або не відповідає віковим періодам, або асиметрична (на одній ніжці більша, на іншій - менша), то це може бути ознакою патології. Без огляду важко сказати, чи норма у Вас це, чи патологія. Що мають на увазі під дисплазією кульшового суглоба та її ступінь в даному випадку я не знаю, т.я. знімків не бачу. Різні ступені дисплазії лікуються по різному. Затримка окостеніння головки також часто є проявом рахіту. Втім можуть бути і інші причини. Призначені Вам аналізи не виглядають необгрунтованими. Втім, якщо є сумніви щодо їх доцільності, раджу проконсультуватись в Києві в Інституті травматології та ортопедії у дитячого травматолога. В Інституті є аж два відділення, що займаються лікуванням дітей, + консультативна поліклінка. Час втрачати не варто. Але не завжди причиною є рахіт. Тому, якщо маєте сумніви, зверніться ще в Інститут. Але довго по лікарях не бігайте. Треба обрати когось, кому Ви довіряєте найбільше і дотримуватись його рекомендацій. Впевнений, Вашу проблему ще можна вирішити.