Підозра на енхондрому

Есть ответ
Пол: женский. Возраст: 14 лет. Тому місяць на середній фаланзі середнього пальця лівої руки при падінні утворилася тріщина. Рентген показав, що біля тріщини є затемнення. Було пройдено комп"ютерну томографію. Лікар діагностував попередньо енхондрому, хондробластому приблизно 2*1 см і запропонував хірургічне видалення. Не знаємо чи погоджуватись на операцію. Адже кістка на пальці продовжуватиме ще рости. Що робити? Болю в пальці немає. - -

Ответы врачей

Котюк Виктор Владимирович

Котюк Виктор Владимирович

Після 14 років у дівчини палець , звісно, трохи виросте, але, думаю, не так сильно. Якщо є підозра на енхондрому, хондробластому, то треба оперувати та робити гістологічне дослідження. Якщо це фіброзна дисплазія чи деякі інші патології, то ІНОДІ можна поспостерігати в динаміці. Але все вирішується індивідуально після огляду та рентгензнімків. Якщо утворення не перетинає зону роста, то і операція найбільш ймовірно не відзначиться на рості пальця, а якщо перетинає, то все одно зона росту уже задіяна. Якщо майстерності хірурга довіряєте, то більш ймовірно, що треба оперувати. Остаточний діагноз дає все одно гістологія та зовнішній вигляд утворення на розрізі. Енхондроми на пальцях - типова локалізація, але вони , хоч і доброякісні, мають тенденцію рости та деформувати кістку й призводити до патологічних переломів. Тому навіть доброякісну енхондрому варто видаляти.