Я хочу развестить с мужем и у нас совместный ребенок почти 1 год. У на...

Я хочу развестить с мужем и у нас совместный ребенок почти 1 год. У на с 3-х комнатная квартира куплена пополам. Могу ли я при разводе и разделе имущества настаивать на выселении мужа с уплатой ему половины стоимости квартиры.И еще один вопрос: в данном случает какая стоимость квартиры будет учитываться рыночная по договору (1,5 года назад) и на сегодняшний день.Спасибо.

Ответы врачей 1

Специалист
Згідно “Сімейного Кодексу” ст. 110 Право на пред`явлення позову про розірвання шлюбу, та п. 2 розірвання шлюбу не може бути пред`явлено протягом вагітності дружини та позов протягом одного року після народження дитини. Отже на даний момент Ви не можете розірвати шлюб у зв’язку з тим, що дитині ще не виповнилось одного року.
Що до поділу майна при розлучені то це регулюється “Сімейним Кодексом” а зокрема статтями 69,70,71
Стаття 69. Право подружжя на поділ майна, що є об`єктом права
спільної сумісної власності подружжя
1. Дружина і чоловік мають право на поділ майна, що належить їм на праві спільної сумісної власності, незалежно від розірвання шлюбу.
2. Дружина і чоловік мають право розділити майно за взаємною згодою.
Договір про поділ житлового будинку, квартири, іншого нерухомого майна, а також про виділ нерухомого майна дружині, чоловікові зі складу усього майна подружжя має бути нотаріально посвідчений.
Стаття 70. Розмір часток майна дружини та чоловіка при поділі майна, що є об`єктом права спільної сумісної власності подружжя
1. У разі поділу майна, що є об`єктом права спільної сумісної власності подружжя, частки майна дружини та чоловіка є рівними, якщо інше не визначено домовленістю між ними або шлюбним договором.
2. При вирішенні спору про поділ майна суд може відступити від засади рівності часток подружжя за обставин, що мають істотне значення, зокрема якщо один із них не дбав про матеріальне забезпечення сім`ї, приховав, знищив чи пошкодив спільне майно,
витрачав його на шкоду інтересам сім`ї.
3. За рішенням суду частка майна дружини, чоловіка може бути збільшена, якщо з нею, ним проживають діти, а також непрацездатні повнолітні син, дочка, за умови, що розмір аліментів, які вони одержують, недостатній для забезпечення їхнього фізичного,
духовного розвитку та лікування.
Стаття 71. Способи та порядок поділу майна, що є об`єктом права спільної сумісної власності подружжя
1. Майно, що є об`єктом права спільної сумісної власності подружжя, ділиться між ними в натурі.
Якщо дружина та чоловік не домовилися про порядок поділу майна, спір може бути вирішений судом. При цьому суд бере до уваги інтереси дружини, чоловіка, дітей та інші обставини, що мають істотне значення.
2. Неподільні речі присуджуються одному з подружжя, якщо інше не визначено домовленістю між ними.
3. Речі для професійних занять присуджуються тому з подружжя, хто використовував їх у своїй професійній діяльності. Вартість цих речей враховується при присудженні іншого майна другому з подружжя.
4. Присудження одному з подружжя грошової компенсації замість його частки у праві спільної сумісної власності на майно, зокрема на житловий будинок, квартиру, земельну ділянку, допускається лише за його згодою, крім випадків, передбачених Цивільним кодексом України ( 435-15 ).
5. Присудження одному з подружжя грошової компенсації можливе за умови попереднього внесення другим із подружжя відповідної грошової суми на депозитний рахунок суду.

11. Подскажите пожалуйста, если мой муж нигде официально не работает, могу ли я подать на алименты и что мне будет платить? У него есть своя квартира, которая сдается квартирантам, можно ли это рассматривать как его доходы?
Консультации на сайте likar.info носят ознакомительный характер. Перед лечением проконсультируйтесь с вашим лечащим врачом.