Віталій | 2018-08-08 15:37:40

Хрестоподібна зв'язка

Доброго дня! Мене цікавить таке питання: я ходив на огляд до ортопеда,оглянувши моє коліно, він без будь яких додаткових обстежень типу узд чи мрт сказав що розірвані передні хрестоподібні зв'язки і потрібна операція. Скажіть будь ласка,хіба так правильно? Йти на операцію не роблячи додаткових обстежень?

Ответы врачей 1

1849
Котюк Виктор Владимирович
Котюк Виктор Владимирович
травматолог / ортопед
*
Телефон: 068-321-42-87, 044-449-35-64
Поставити діагноз розриву передньої хрестоподібної зв'язки (ПХЗ) у більшості випадків можна і без МРТ. У сумнівних випадках МРТ може допомогти. Але бувають сумнівні випадки, коли навіть МРТ не дає відповіді - тоді спостереження травматолога в динаміці і при необхідності повторне МРТ через кілька місяців. Стосовно УЗД - інформативність по відношеннбю до ПХЗ наближається до нуля. Тобто встановити розрив ПХЗ можно і без МРТ. Втім йти на операцію без МРТ в 2018 році не можна, бо потрібно знати всі супутні пошкодження, які можуть змінити хід операції. А ось вони вже рідше діагностуються без МРТ. Може, там не розрив ПХЗ, а відрив міжвиросткового підвищення, до якого ця ПХЗ кріпиться. Симптоми будуть схожі, а лікування ЗОВСІМ різне. Я завжди перед операцією на ПХЗ чи менісках роблю МРТ, навіть коли діагноз не викликає сумнівів. Це не для того, щоб його підтвердити, а для того, щоб виявити деякі приховані пошкодження, які під час операції можна не побачити, або можна не мати в момент операції спеціальних фіксаторів, інструментів для їх виправлення.