Скажите пожалуйста, нормально ли то что в больнице дверь в общем коридоре ВСЕГДА закрыта на...

Скажите пожалуйста, нормально ли то что в больнице дверь в общем коридоре ВСЕГДА закрыта на ключ. Выйти сам ты не можешь просто физически, необходимо разрешение медперсонала, зайти-только позвонить в эту дверь и ктебе выйдет медработник. Нормально ли это с точки зрения не ущемления прав свободы человека, да и в обще --о какой технике безопасности при ЧП можно говорить, когда полсотни людей находяться под замком! ( Больница обычная, взрослая, неинфекциоонная)Спасибо!!!

Ответы врачей 1

Специалист
Згідно Закону України № 2801-XII від 19.11.1992 про “Основи законодавства України про охорону здоров’я” надалі (Закон № 2801-XII) стаття 9 розкриває питання про обмеження прав громадян, пов`язані із станом їх здоров`я на підставах і в порядку, передбачених законами України, громадяни можуть бути визнані тимчасово або постійно не придатними за станом здоров’я до професійної або іншої діяльності, пов’язаної з підвищеною небезпекою для оточуючих, а також з виконанням певних державних функцій.
Застосування примусових заходів медичного характеру щодо осіб, які вчинили суспільно небезпечні діяння, обмеження прав інших громадян у вигляді примусового медичного огляду або примусової госпіталізації, а також у зв’язку з проведенням карантинних заходів допускається тільки на підставах і в порядку, передбачених законами України.
Але головний лікар, згідно положення, має право видавати внутрішні накази, котрими обмежувати дії пацієнтів в цілях більш ефективного надання медичної допомоги. У разі, коли він вчасно не вчинить певних дій по мед.допомозі – його можуть притягнути до кримінальної відповідальності, як мін., за халатне відношення до своїх обовязків. Тому будь-яке обмеження необхідно розглядати не окремо, а з врахуванням всіх обставин.
Якщо у Вас є підстави вважати , що обмеження неправомірні, то рішення про обмеження прав громадян, пов’язані із станом їх здоров’я, можуть бути оскаржені в судовому порядку.
Консультации на сайте likar.info носят ознакомительный характер. Перед лечением проконсультируйтесь с вашим лечащим врачом.