Добрый день!Мне нужна Ваша помощь вот по какому вопросу

Добрый день!Мне нужна Ваша помощь вот по какому вопросу. Дело в том, что я инвалид детства первой группы (ДЦП), шесть лет назадофициально устроилась на работу, но не поставила в известность об этоморганы социальной защиты. С мая прошлого года получаю помощь по уходу вразмере около 530 гривен. И все бы хорошо.> Но сейчас я узнала, что инвалидов первой группы вообще не имеют правопринимать на работу ни официально, ни по договору подряда. Хотела бы знать,правда ли это, и какие санкции могут последовать для моего работодателя именя???> Очень Вас прошу, помогите мне разрешить этот вопрос.> С уважением,

Ответы врачей 1

Специалист
Відповідно до ч. 1 ст. 19 Закону України „Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні” від 21.03.1991 № 875-XII надалі (№ 875-XII) Для підприємств, установ, організацій, у тому числі підприємств, організацій громадських організацій інвалідів, фізичних осіб, які використовують найману працю, установлюється норматив робочих місць для працевлаштування інвалідів у розмірі чотирьох відсотків середньооблікової чисельності штатних працівників облікового складу за рік, а якщо працює від 8 до 25 осіб, — у кількості одного робочого місця.
Та згідно Закону України № 875-XII Підприємства, установи, організації, у тому числі підприємства, організації громадських організацій інвалідів, фізичні особи, які використовують найману працю, де середньооблікова чисельність працюючих інвалідів менша, ніж установлено нормативом, передбаченим статтею 19 цього Закону, щороку сплачують відповідним відділенням Фонду соціального захисту інвалідів адміністративно-господарські санкції, сума яких визначається в розмірі середньої річної заробітної плати на відповідному підприємстві, установі, організації, у тому числі підприємстві, організації громадських організацій інвалідів, фізичної особи, яка використовує найману працю, за кожне робоче місце, призначене для працевлаштування інваліда і не зайняте інвалідом. Для підприємств, установ, організацій, у тому числі підприємств, організацій громадських організацій інвалідів, фізичних осіб, на яких працює від 8 до 15 осіб, розмір адміністративно-господарських санкцій за робоче місце, призначене для працевлаштування інваліда і не зайняте інвалідом, визначається в розмірі половини середньої річної заробітної плати на відповідному підприємстві, в установі, організації, у тому числі підприємстві, організації громадських організацій інвалідів, у фізичної особи, яка використовує найману працю. Положення цієї частини не поширюється на підприємства, установи і організації, що повністю утримуються за рахунок коштів державного або місцевих бюджетів.
Виходячи з вищевказаного, на вас та вашого роботодавця не може бути накладено жодної санкції.
Консультации на сайте likar.info носят ознакомительный характер. Перед лечением проконсультируйтесь с вашим лечащим врачом.