сестра лежит в отделении с ребенком. Лечащий врач отказывается сказать дианоз ребенка и объяснить лист...

сестра лежит в отделении с ребенком. Лечащий врач отказывается сказать дианоз ребенка и объяснить лист анализов и назначений. На основании какого законодательного документа сестра может потребовать раскрыть диагноз и назначения. спасибо.

Ответы врачей 1

Специалист
Відповідно до ст. 39 Закону України „Основи законодавства України про охорону здоров’я” від 19.11.1992 № 2801-XII лікар зобов’язаний пояснити пацієнтові в доступній формі стан його здоров’я, мету запропонованих досліджень і лікувальних заходів, прогноз можливого розвитку захворювання, в тому числі наявності ризику для життя і здоров’я.
Пацієнт має право знайомитися з історією своєї хвороби та іншими документами, що можуть слугувати для подальшого лікування. В особливих випадках, коли повна інформація може завдати шкоди здоров’ю пацієнта, лікар може її обмежити. В цьому разі він інформує членів сім’ї або законного представника пацієнта, враховуючи особисті інтереси хворого. Таким же чином лікар діє, коли пацієнт перебуває в непритомному стані.
Відповідно до ст. 32 ч. 3 „Конституції України” від 28.06.1996 № 254к/96-ВР кожний громадянин має право знайомитися в органах державної влади, органах місцевого самоврядування, установах і організаціях з відомостями про себе, які не є державною або іншою захищеною законом таємницею.
Згідно ст. 9 Закону України „Про Інформацію” від 02.10.1992 № 2657 XII всі громадяни України, юридичні особи і державні органи мають право на інформацію, що передбачає можливість вільного одержання, використання, поширення та зберігання відомостей, необхідних їм для реалізації ними своїх прав, свобод і законних інтересів, здійснення завдань і функцій.
Реалізація права на інформацію громадянами, юридичними особами і державою не повинна порушувати громадські, політичні, економічні, соціальні, духовні, екологічні та інші права, свободи і законні інтереси інших громадян, права та інтереси юридичних осіб.
Кожному громадянину забезпечується вільний доступ до інформації, яка стосується його особисто, крім випадків, передбачених законами України.
Консультации на сайте likar.info носят ознакомительный характер. Перед лечением проконсультируйтесь с вашим лечащим врачом.