Добрый день. Моему малышу 2 года и 10 месяцев

Добрый день. Моему малышу 2 года и 10 месяцев. Я хочу оформить отпуск по уходу за ребенком до 6 лет. Какие документы для этого необходимы. И что делать в случае отказа работодателя в предоставлении отпуска. Спасибо.

Ответы врачей 1

Специалист
Відповідно до п. 3 ст. 25 Закону України „Про відпустки” від 15.11.1996 № 504/96-ВР відпустка без збереження заробітної плати за бажанням працівника надається в обов’язковому порядку:

3) матері або іншим особам, зазначеним у частині третій статті 18 та частині першій статті 19 в разі якщо дитина потребує домашнього догляду, — тривалістю, визначеною в медичному висновку, але не більш як до досягнення дитиною шестирічного віку, а в разі якщо дитина хвора на цукровий діабет I типу (інсулінозалежний), — не більш як до досягнення дитиною шістнадцятирічного віку.

В ч. 3 ст 18 зазначено, ця відпустка може бути використана повністю або частинами також батьком дитини, бабою, дідом чи іншими родичами, які фактично доглядають за дитиною, або особою, яка усиновила чи взяла під опіку дитину.

В ч. 1 ст. 19 зазначено жінці, яка працює і має двох або більше дітей віком до 15 років, або дитину-інваліда, або яка усиновила дитину, одинокій матері, батьку, який виховує дитину без матері (у тому числі й у разі тривалого перебування матері в лікувальному закладі), а також особі, яка взяла дитину під опіку, надається щорічно додаткова оплачувана відпустка тривалістю 7 календарних днів без урахування святкових і неробочих днів.
Консультации на сайте likar.info носят ознакомительный характер. Перед лечением проконсультируйтесь с вашим лечащим врачом.