Добрый день! При выходе на больничный в связи с беременностью и родами оплату проводит предприятие...

Добрый день! При выходе на больничный в связи с беременностью и родами оплату проводит предприятие где я работаю или фонд соцстраха через это предпритие? Спасибо за ответ!

Ответы врачей 1

Специалист
По-перше – згідно ч.1 ст.6 Закону України „Про загальнообов`язкове державне соціальне страхування з зв`язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням” від 18.01.2001 р. № 2240 даному страхуванню підлягають особи, які працюють на умовах трудового договору на підприємствах, в установах, організаціях незалежно від форм власності та господарювання або у фізичних осіб.
По-друге – відповідно до ч.1 ст.20 Закону України №2240 кошти загальнообов`язкове державне соціальне страхування з зв`язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням, спрямовані на виплату застрахованим особам допомоги по тимчасовій непрацездатності, вагітності та пологах, при народженні дитини та по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку.
По-третє – п.3 ч.1 ст.27 Закону України №2240 забезпечує права страхувальника на безоплатну інформацію про порядок і умови сплати страхових внесків та використання страхових коштів Фонду, дана інформація надається в органах управління Фонду.
По четверте – п. 3 ч.1 ст.29 Закону України №2240 зазначає права застрахованих осіб, які мають право отримати у разі настання страхового випадку матеріальне забезпечення та соціальні послуги, а також п.2 ч.2 ст.29 Закону України №2240 визначає обов`язки застрахованої особи а саме своєчасно повідомляти страхувальника та страховика про обставини, що впливають на умови надання матеріального забезпечення та соціальних послуг (зміни стану непрацездатності, складу сім`ї, звільнення з роботи, виїзд за межі держави тощо) протягом десяти днів з моменту їх виникнення.
По-п`яте – ст.34 Закону України №2240 дає перелік видів матеріального забезпечення та соціальних послуг загальнообов`язкове державне соціальне страхування з зв`язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням: допомога по тимчасовій непрацездатності; допомога по вагітності та пологах; допомога при народженні дитини; допомога по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку; допомога на поховання; забезпечення оздоровчих заходів.
Консультации на сайте likar.info носят ознакомительный характер. Перед лечением проконсультируйтесь с вашим лечащим врачом.