Здравсвуйте! На сегодняшний день я наъхожусь в отпуске за ребенком до 3-х лет(ребенку сейчас 18мес

Здравсвуйте! На сегодняшний день я наъхожусь в отпуске за ребенком до 3-х лет(ребенку сейчас 18мес.) Скоро собираюсь рожать второго (срок 5мес.) До декрета работала в госучреждении и оттуда ушла в декрет. Нужно ли мне оформлять на работе второй декретный отпуск, и положены ли мне дородовые и послеродовые выплаты с работы? Буду я получать потом пособие на ребенка до трех лет и за второго (первому ребенку будет только 2год.), или будут платить только одну сумму - 120грн.? Заранее благодарна за ответ.

Ответы врачей 1

Специалист
Звісно потрібно писати заяву на роботі і брати другу декретну відпустку.
Стаття 179 КЗпПУ.Відпустки у зв’язку з вагітністю, пологами і
для догляду за дитиною
На підставі медичного висновку жінкам надається оплачувана відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами тривалістю 70 календарних днів до пологів і 56 (у разі народження двох і більше дітей та у разі ускладнення пологів — 70) календарних днів після пологів, починаючи з дня пологів.
Тривалість відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами обчислюється сумарно і становить 126 календарних днів (140 календарних днів — у разі народження двох і більше дітей та у разі ускладнення пологів). Вона надається жінкам повністю незалежно від кількості днів, фактично використаних до пологів.
Стаття 181. Порядок надання відпустки для догляду за дитиною і зарахування її до стажу роботи
Відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку та відпустка без збереження заробітної плати (частини третя та шоста статті 179 цього Кодексу) надаються за заявою жінки або осіб, зазначених у частині сьомій статті 179 цього Кодексу, повністю або частково в межах установленого періоду та оформляються наказом (розпорядженням) власника або уповноваженого ним органу.
Тому звичайно вам положені виплати у зв’язку з вагітністю і пологами, а також ви будете отримувати грошову допомогу і за другу дитину.
Згідно ст. 34 Закону України від 18.01.2001 р. № 2240 «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням » за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням, надаються такі види матеріального забезпечення та соціальних послуг:
1) допомога по тимчасовій непрацездатності (включаючи догляд за хворою дитиною) (статті 35, 37 цього Закону);
2) допомога по вагітності та пологах (статті 38, 39 цього Закону);
3) допомога при народженні дитини (статті 40, 41 цього Закону);
4) допомога по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку (статті 42-44 цього Закону);
5) допомога на поховання (крім поховання пенсіонерів, безробітних та осіб, які померли від нещасного випадку на виробництві) (статті 45, 46 цього Закону);
6) забезпечення оздоровчих заходів (оплата путівок на санаторно-курортне лікування застрахованим особам та членам їх сімей, до дитячих оздоровчих закладів, утримання санаторіїв-профілакторіїв, надання соціальних послуг у позашкільній роботі з дітьми, у тому числі придбання дитячих новорічних подарунків) (статті 47, 48 цього Закону).
Відповідно до ст. 38 ЗУ № 2240 За період відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами, що збігається з відпусткою для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, допомога по вагітності та пологах виплачується незалежно від допомоги по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку.
Ст39 ЗУ № 2240. Розмір допомоги по вагітності та пологах
Допомога по вагітності та пологах надається застрахованій особі у розмірі 100 відсотків середньої заробітної плати (доходу), обчисленої відповідно до статті 53 цього Закону, і не залежить від страхового стажу.
П.3 ст. 40 ЗУ № 2240 У разі народження (усиновлення, встановлення опіки) двох і більше дітей допомога надається на кожну дитину.
П.3,4 ст. 42 допомога по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку надається на кожну дитину.
Зазначена допомога надається на кожну дитину незалежно від кількості народжених (усиновлених, взятих під опіку) дітей у сім’ї, по догляду за якими надається допомога.
Консультации на сайте likar.info носят ознакомительный характер. Перед лечением проконсультируйтесь с вашим лечащим врачом.