Здравствуйте. Подруга родила ребенка, который был в ягодичном предлежании, роды тоже были тяжелыми

Здравствуйте. Подруга родила ребенка, который был в ягодичном предлежании, роды тоже были тяжелыми. В роддоме сказали, что она имеет право на дополнительные 14 дней больничного. Когда, после выписки, она пошла к участковому врачу-гинекологу, он сказал, что всё в норме и больничный не выписал. Скажите, кто прав, какие нормативные акты можна предъявлять врачам в доказательсто своей правоты по этому вопросу?

Ответы врачей 1

Специалист
Відповідно до Основ законодавства України про охорону здоров’я прийнятого Верховною Радою України 19.11.1992 року, № 2801-XII

Стаття 69. Медико-соціальна експертиза втрати
працездатності

Експертиза тимчасової непрацездатності громадян здійснюється у закладах охорони здоров’я лікарем або комісією лікарів, які встановлюють факт необхідності надання відпустки у зв’язку з хворобою, каліцтвом, вагітністю та пологами, для догляду за хворим членом сім’ї, у період карантину, для протезування, санаторно-курортного лікування, визначають необхідність і строки тимчасового переведення працівника у зв’язку з хворобою на іншу роботу у встановленому порядку, а також приймають рішення про направлення на медико-соціальну експертну комісію для визначення наявності та ступеня тривалої або стійкої втрати працездатності.
Експертиза тривалої або стійкої втрати працездатності здійснюється медико-соціальними експертними комісіями, які встановлюють ступінь та причину інвалідності, визначають для інвалідів роботи і професії, доступні їм за станом здоров’я, перевіряють правильність використання праці інвалідів згідно з висновком експертної комісії та сприяють відновленню працездатності інвалідів.
Висновки органів медико-соціальної експертизи про умови і характер праці інвалідів є обов’язковими для власників та адміністрації підприємств, установ і організацій.
Порядок організації та проведення медико-соціальної експертизи встановлюється Кабінетом Міністрів України. Порядок лікарняних передбачено Наказом № 455 від 13.11.2001 р.

Консультации на сайте likar.info носят ознакомительный характер. Перед лечением проконсультируйтесь с вашим лечащим врачом.