Добрый день!Меня зовут Анатолий, мне 23 года, живу в Одессе

Добрый день!Меня зовут Анатолий, мне 23 года, живу в Одессе.На данный момент живу с отчимом. Отец бросил, когда мне было пол годика. Отчим переписал свою фамилия на меня, когда я получал паспорт. Сейчас у моего родного отца есть дочь и жена. Меня он не хочет видеть и ни чем помочь. Могу ли я каким-либо образом подать на него в суд, чтобы отсудить хоть какую-то финансовую помощь? Прийдёться ли мне снова переходить на его фамилию? Заранее спасибо.

Ответы врачей 1

Специалист
Спочатку вам потрібно дізнатись, чи є рішення суду про позбавлення батьківства щодо вашого батька. Якщо вашого батька позбавили батьківських прав, то ви не можете вимагати з нього виплату аліментів.
Також якщо ви вже повнолітня людина, то згідно ст. 180СКУ ви можете отримати аліменти,оскільки батьки зобов’язані утримувати дитину до досягнення нею повноліття. А у випадку, якщо дитина навчається – до 23 років.
Стаття 199 СК. Обов’язок батьків утримувати повнолітніх дочку, сина, які продовжують навчання
Якщо повнолітні дочка, син продовжують навчання і у зв’язку з цим потребують матеріальної допомоги, батьки зобов’язані утримувати їх до досягнення двадцяти трьох років за умови, що вони можуть надавати матеріальну допомогу.
Стаття 182. Обставини, які враховуються судом при визначенні
розміру аліментів
1. При визначенні розміру аліментів суд враховує:
1) стан здоров’я та матеріальне становище дитини;
2) стан здоров’я та матеріальне становище платника аліментів;
3) наявність у платника аліментів інших дітей, непрацездатних чоловіка, дружини, батьків, дочки, сина;
Стаття 191. Час, з якого присуджуються аліменти на дитину
1. Аліменти на дитину присуджуються за рішенням суду від дня пред’явлення позову.
2. Аліменти за минулий час можуть бути присуджені, якщо позивач подасть суду докази того, що він вживав заходів щодо одержання аліментів з відповідача, але не міг їх одержати у зв’язку з ухиленням останнього від їх сплати. У цьому разі суд може присудити аліменти за минулий час, але не більш як за три роки.
Стаття 194. Стягнення аліментів за минулий час та
заборгованості за аліментами
1. Аліменти можуть бути стягнуті за виконавчим листом за минулий час, але не більш як за три роки, що передували пред’явленню виконавчого листа до виконання.
2. Якщо за виконавчим листом, пред’явленим до виконання, аліменти не стягувалися у зв’язку з розшуком платника аліментів або у зв’язку з його перебуванням за кордоном, вони мають бути сплачені за весь минулий час.
3. Заборгованість за аліментами, які стягуються відповідно до статті 187 цього Кодексу, погашається за заявою платника шляхом відрахувань з його заробітної плати, пенсії, стипендії за місцем їх одержання або стягується за рішенням суду.
4. Заборгованість за аліментами стягується незалежно від досягнення дитиною повноліття, а у випадку, передбаченому статтею 199 цього Кодексу, — до досягнення нею двадцяти трьох років.
5. Положення частин першої — третьої цієї статті, а також статей 195-197 цього Кодексу застосовуються і до стягнення аліментів іншим особам, які визначені цим Кодексом.
Стаття 198. Підстави виникнення обов’язку батьків утримувати
повнолітніх дочку, сина
1. Батьки зобов’язані утримувати своїх повнолітніх непрацездатних дочку, сина, які потребують матеріальної допомоги, якщо вони можуть таку матеріальну допомогу надавати.
Вам не потрібно переходити на прізвище вашого батька, якщо ви були усиновлені відповідно до ст.231 СК.
Стаття 231. Зміна прізвища, імені та по батькові особи, яка
усиновлена
1. Якщо усиновлювачами є одночасно жінка та чоловік і якщо вони записуються батьками дитини, відповідно змінюються прізвище та по батькові дитини.
За заявою усиновлювачів може бути змінено ім’я дитини. Для такої зміни потрібна згода дитини. Така згода не вимагається, якщо дитина живе в сім’ї усиновлювачів і звикла до нового імені.
2. Якщо усиновлювач записується батьком дитини, відповідно змінюється по батькові дитини.
3. Якщо усиновлюється повнолітня особа, її прізвище, ім’я та по батькові можуть бути змінені у зв’язку з усиновленням за заявою усиновлювача та усиновленої особи.
4. Про зміни, передбачені у цій статті, суд зазначає у рішенні про усиновлення.
Консультации на сайте likar.info носят ознакомительный характер. Перед лечением проконсультируйтесь с вашим лечащим врачом.