Добрый вечер! Подскажите, пожалуйста, что делать в такой ситуации: на дняx купили мобильный телефон, но...

Добрый вечер! Подскажите, пожалуйста, что делать в такой ситуации: на дняx купили мобильный телефон, но через 2 дня после покупки оказалось, что он работает не исправно. Отнесли в магазин, потребовали обратно деньги. Но в магазине заявили, что телефон должны передать в сервисный центр и через 2 недели (именно столько телефон будет в сервисном центре) магазин решит возвращать ли деньги...Правильно ли поступает магазин и что делать нам в такой ситуации, как вернуть деньги?

Ответы врачей 1

Специалист
Звичайно дії адміністрації магазина неправомірні відповідно до ст. 8 Закону України «Про захист прав споживачів»
Стаття 8. Права споживача у разі придбання ним товару
неналежної якості
1. У разі виявлення протягом встановленого гарантійного строку недоліків споживач, в порядку та у строки, що встановлені законодавством, має право вимагати:
1) пропорційного зменшення ціни;
2) безоплатного усунення недоліків товару в розумний строк;
3) відшкодування витрат на усунення недоліків товару.
У разі виявлення протягом встановленого гарантійного строку істотних недоліків, які виникли з вини виробника товару (продавця, виконавця), або фальсифікації товару, підтверджених за необхідності висновком експертизи, споживач, в порядку та у строки, що встановлені законодавством і на підставі обов’язкових для сторін правил чи договору, має право за своїм вибором вимагати від продавця або виробника:
1) розірвання договору та повернення сплаченої за товар грошової суми;
2) вимагати заміни товару на такий же товар або на аналогічний, з числа наявних у продавця (виробника), товар.
Споживач має право пред’явити одну з вимог, передбачених частиною першою цієї статті, а в разі її невиконання заявити іншу вимогу, передбачену частиною першою цієї статті.
5. Продавець, виробник (підприємство, що задовольняє вимоги споживача, встановлені частиною першою цієї статті) зобов’язані прийняти товар неналежної якості у споживача і задовольнити його вимоги.
9. При пред’явленні споживачем вимоги про безоплатне усунення недоліків товару вони повинні бути усунуті протягом чотирнадцяти днів з дати його пред’явлення або за згодою сторін в інший строк.
На письмову вимогу споживача на час ремонту йому надається (з доставкою) товар аналогічної марки (моделі, артикулу, модифікації) незалежно від моделі. Для цього продавець, виробник (підприємство, що задовольняє вимоги споживача, встановлені частиною першою цієї статті) зобов’язані створювати (мати) обмінний фонд товарів. Перелік таких товарів визначається Кабінетом Міністрів України.
Тому вам потрібно здати телефон до сервісного центру, який зобов’язаний перевірити його, зробити експертизу і дати висновок. Потім вам із заявою підійти до адміністрації магазину, здати ваш телефон і отримати гроші.
п.13 ч. 1 Постанови КМУ від 11 квітня 2002 р. N 506 «Про затвердження Порядку гарантійногоремонту (обслуговування) або гарантійної заміни технічно складних побутових товарів» у разі виникнення потреби у визначенні причини втрати якості товару, гарантійний термін якого не вичерпався, продавець зобов’язаний у триденний термін з дня одержання письмової заяви від споживача відправити такий товар на експертизу.
Споживачеві видається акт приймання товару на експертизу за формою N 6-гарант (додаток 7).
Експертиза проводиться за рахунок продавця. Якщо в результаті експертизи буде доведено, що недоліки виникли після передачі товару споживачеві внаслідок порушення ним встановлених правил використання, зберігання чи транспортування, дій третіх осіб, вимоги споживача не підлягають задоволенню, а споживач зобов’язаний відшкодувати продавцю (підприємству, яке виконує його функції) витрати на проведення експертизи. Споживач, продавець (виконавець) має право на оскарження висновків експертизи у судовому порядку.
З цього виходить, що ви можете подати заяву з описом та повідомленням про вручення.
Консультации на сайте likar.info носят ознакомительный характер. Перед лечением проконсультируйтесь с вашим лечащим врачом.