Здравствуйте! Могли бы вы меня проконсультировать по поводу выплаты декрета

Здравствуйте! Могли бы вы меня проконсультировать по поводу выплаты декрета. Я являюсь частным предпринимателем. С 1 июля 2007 года являюсь плательщиком единого налога (200 грн. ежемесячно, розничная торговля). До этого у меня был фиксированый налог 100 грн. в месяц. В начале декабря этого года мне нужно идти в декрет. В фонде социального страхования мне сказали, что они декретные мне выплачивать не будут в связи с тем, что у меня нет 6-ти месяцев страхового стажа. Потому что, когда я была на фиксированом налоге, то не вносила добровільні страховые взносы в фонд по той простой причине, что не знала. Я думала, что с фиксированого налога эти отчисления идут также автоматически, как и с единого. В фонде мне посоветовали, чтобы мой лечащий врач выписал мне больничный на месяц позже, но он на это не соглашается. Подскажите, пожалуйста, смогу ли я получить в моей ситуации дектретные, чтобы все было юридически правильно или мне ничего не положено. Еще в фонде мне сказали, что декрет мне может выплатить собес, но это не точно. Фонд даст мне справку в собес, что мне не хватило страхового стажа. На основании этого они должны рассмотреть заявление о вылате декрета.

Ответы врачей 1

Специалист
Відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням»
Стаття 6. Особи, які підлягають загальнообов’язковому державному соціальному страхуванню у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням
3. Особи, які забезпечують себе роботою самостійно (особи, які займаються підприємницькою, адвокатською, нотаріальною, творчою та іншою діяльністю, пов’язаною з одержанням доходу безпосередньо від цієї діяльності, в тому числі члени творчих спілок, творчі працівники, які не є членами творчих спілок), мають право на матеріальне забезпечення та соціальні послуги відповідно до цього Закону за умови сплати страхових внесків до Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності відповідно до діючого законодавства.
Стаття 7. Обчислення страхового стажу
1. Страховий стаж — це період (сума періодів), протягом якого особа підлягає загальнообов’язковому державному соціальному страхуванню у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням, і сплачує або за неї сплачуються страхові внески до Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності в порядку, встановленому законодавством. До страхового стажу зараховуються періоди тимчасової втрати працездатності, перебування у відпустці у зв’язку з вагітністю та пологами та час перебування застрахованої особи у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, а також періоди одержання виплат за окремими видами загальнообов’язкового державного соціального страхування, крім пенсій усіх видів.
2. До страхового стажу зараховується загальний трудовий стаж особи до введення в дію цього Закону в порядку та на умовах, передбачених законодавством, яке діяло раніше.
Стаття 40. Право на допомогу при народженні дитини
1. Застрахованій особі (одному з батьків дитини, усиновителю чи опікуну) при народженні дитини надається одноразова допомога.
2. Застрахованій особі, яка усиновила дитину або взяла її під опіку, допомога при народженні дитини надається, якщо звернення за її призначенням надійшло не пізніше шести місяців з дня народження дитини.
3. У разі народження (усиновлення, встановлення опіки) двох і більше дітей допомога надається на кожну дитину.
4. У разі народження мертвої дитини допомога при народженні дитини не надається.
Консультации на сайте likar.info носят ознакомительный характер. Перед лечением проконсультируйтесь с вашим лечащим врачом.