Как приватизировать землю на частном участке?

Как приватизировать землю на частном участке?

Ответы врачей 1

Специалист
Згідно з частиною першою ст. 121 Земельного кодексу громадяни України мають право на безоплатну передачу їм земельних ділянок у таких розмірах:
для ведення фермерського господарства — в розмірі земельної частки (паю), визначеної для членів сільськогосподарських підприємств, розташованих на території сільської, селищної, міської ради, де знаходиться фермерське господарство;
для ведення особистого селянського господарства — не більше 2 га;
для ведення садівництва — не більше 0,12 га;
для будівництва i обслуговування жилого будинку, господарських будівель i споруд (присадибна ділянка) у селах — не більше 0,25 га, у селищах — не більше 0,15 га, у містах — не більше 0,10 га;
для індивідуального дачного будівництва — не більше 0,10 га;
для будівництва індивідуальних гаражів — не більше 0,01 га.
Громадянин, який бажає приватизувати земельну ділянку, що знаходиться у його користуванні, має подати заяву до відповідної районної, Київської чи Севастопольської міської державної адміністрації або сільської, селищної, міської ради за місцем розташування ділянки. Відповідно до п. 12 розділу Х «Перехідні положення» Земельного кодексу до розмежування земель державної та комунальної власності повноваження щодо розпорядження землями в межах населених пунктів, крім земель, переданих у приватну власність, здійснюють відповідні сільські, селищні, міські ради, а за межами населених пунктів — відповідні органи виконавчої влади. Розгляд заяв громадян про приватизацію відповідних земельних ділянок зазначеними органами виконавчої влади та місцевого самоврядування здійснюється за належністю земель на праві власності. У межах встановлених норм приватизація здійснюється безоплатно. Та частина ділянки, розміри якої перевищують норми безоплатної приватизації, може передаватися громадянам у приватну власність за плату.
Клопотання громадянина, як i його заява, є виявом зацікавленості в одержанні земельної ділянки на праві приватної власності. Проте до клопотання можуть включатися відомості, які не є обов’язковими для заяви. До них, зокрема, можна віднести дані про призначення земельних угідь, з яких бажано виділити земельну ділянку, мету її використання, розміри тощо, тобто дані, що не входять до відомостей про земельну ділянку, яка вже знаходиться у користуванні громадянина.
Для придбання земельної ділянки у приватну власність необхідно подати документи, що підтверджують наявність трудових відносин між громадянином та сільськогосподарським підприємством державної чи комунальної власності або вихід громадянина на пенсію. У земельному законі безоплатна приватизація земельних ділянок не пов’язана зі стажем роботи працівників та пенсіонерів на сільськогосподарському підприємстві, тому право кожного з них на одержання ділянки у приватну власність є гарантованим.
Клопотання громадян про безоплатну приватизацію земельних ділянок органи місцевого самоврядування або виконавчої влади також повинні розглянути протягом місяця. У разі прийняття позитивного рішення відповідні органи повинні дати дозвіл на розробку проекту приватизації земель комунальних або державних сільськогосподарських підприємств. Отже, клопотання працівників цих підприємств передують таким рішенням i є підставою для їх прийняття.
Консультации на сайте likar.info носят ознакомительный характер. Перед лечением проконсультируйтесь с вашим лечащим врачом.