Здраствуйте. Моего мужа в конце декабря уволили с работы (заставили написать по собственному желанию)

Здраствуйте. Моего мужа в конце декабря уволили с работы (заставили написать по собственному желанию). Зарплату не выплатили, не предупредили заранее про увольнение. Стоит ли ему обращаться в прокуратуру с требованием о выплате зарплаты за декабрь и компенсации морального ущерба в связи с тем, что его не предупредили про увольнение за 2 недели. Если да, то в какую прокуратуру писать (по месту прописки или в любую) и нужно ли подавать заявление бывшему роботадателю с требованием о выплате пологающейся зарплаты? Спасибо за ответ.

Ответы врачей 1

Специалист
Відповідно до Ст. 115 Кодексу Законів про Працю України (КЗпПУ) Заробітна плата виплачується працівникам регулярно в робочі дні у строки, встановлені колективним договором, але не рідше двох разів на місяць через проміжок часу, що не перевищує шістнадцяти календарних днів.У разі коли день виплати заробітної плати збігається з вихідним, святковим або неробочим днем, заробітна плата виплачується напередодні. Заробітна плата працівникам за весь час щорічної відпустки виплачується не пізніше ніж за три дні до початку відпустки.
Стаття 116 КЗпП говорить про те, що при звільненні працівника виплата всіх сум, що належать йому від підприємства, установи, організації, провадиться в день звільнення. Якщо працівник в день звільнення не працював, то зазначені суми мають бути виплачені не пізніше наступного дня після пред’явлення звільненим працівником вимоги про розрахунок. Про нараховані суми, належні працівникові при звільненні, власник або уповноважений ним орган повинен письмово повідомити працівника перед виплатою зазначених сум.В разі спору про розмір сум, належних працівникові при звільненні, власник або уповноважений ним орган в усякому випадку повинен в зазначений у цій статті строк виплатити не оспорювану ним суму.
Згідно Ст. 117 КЗпПУ В разі невиплати з вини власника або уповноваженого ним органу належних звільненому працівникові сум у строки, зазначені в статті 116 цього Кодексу, при відсутності спору про їх розмір підприємство, установа, організація повинні виплатити працівникові його середній заробіток за весь час затримки по день фактичного розрахунку.При наявності спору про розміри належних звільненому працівникові сум власник або уповноважений ним орган повинен сплатити зазначене в цій статті відшкодування в тому разі, коли спір вирішено на користь працівника. Якщо спір вирішено на користь працівника частково, то розмір відшкодування за час затримки визначає орган, який виносить рішення по суті спору.
Консультации на сайте likar.info носят ознакомительный характер. Перед лечением проконсультируйтесь с вашим лечащим врачом.