Порадьте, що робити в такій ситуації. Я є співвласником приватизованої квартири, але проживаю і прописана...

Порадьте, що робити в такій ситуації. Я є співвласником приватизованої квартири, але проживаю і прописана з дітьми в іншому місці. Квартиру приватизовували на тата, маму, мене і брата. Брат з сім’єю прописаний і проживає в цій квартирі до тепер. Рік тому помер тато і квартира залишилася на нас трьох, але ми не подавали ніяких документів і заповіту не було. 2 місяці тому померла мама. Заповіту не було також. Що потрібно робити мені і куди звертатися, щоб квартира не перейшла повністю до брата, так як він проживає там і сплачує всі комунальні послуги. Щоб квартира залишилася нам з братом двом, які документи треба зібрати, куди подати і в який термін.Допоможіть порадою, бо я живу в Києві(арендую квартиру), прописана в батьків чоловіка(квартира в сімейному гуртожитку, яка не залишеться нам після смерті батьків), а вирішувати це питання і їхати треба на Львівщину( щоб я зразу взяла тут всі необхідні документи). Дуже ДЯКУЮ!

Ответы врачей 1

Специалист
Відповідно до Цивільного кодексу України, а саме глави 86, яка визначає процес спадкування за законом (тобто без заповіту). Згідно ст.1261 до першої черги спадкоємців за законом входять діти спадкодавця. А згідно ч.1 ст.1267 частки у спадщині кожного із спадкоємців за законом є рівними, тобто незважаючи на ту обставину, що Ваш брат сплачує комунальні платежі успадковуєте майно спадкодавців у рівних частках.
Щодо пропущених строків по спадку, який залишив Ваш батько то можна сказати наступне. Згідно ч.2 ст.1272 ЦК за письмовою згодою спадкоємців, які прийняли спадщину,спадкоємець, який пропустив строк для прийняття спадщини, може подати заяву про прийняття спадщини до нотаріальної контори за місцем відкриття спадщини, а також Ви маєте право звернутись до суду з проханням включити Вас до складу спадкоємців.
Щоб не пропустити строк прийняття спадщини (ст.1270 ЦК) необхідно згідно ч.1 ст.1269 ЦК спадкоємцеві, що не проживає із спадкодавцем на час відкриття спадщини, має подати до нотаріальної контори заяву про прийняття спадщини.
Відповідно до наведеного вище можна зробити висновок про те, що частина квартири, яка належала Вашому батьку належатиме Вам та брату 50/50, а після смерті матері її частка також ділитиметься між вами 50/50. Отже, Ви володітимете, після відповідних законних процедур, квартирою на 50%. У разі спору маєте право звернутись до суду.
Консультации на сайте likar.info носят ознакомительный характер. Перед лечением проконсультируйтесь с вашим лечащим врачом.