Здравствуйте! Ребёнок родился с пороком сердца (общий артериальный ствол)

Здравствуйте! Ребёнок родился с пороком сердца (общий артериальный ствол). Была проведена радикальная коррекция, после чего оформили инвалидность до 16 лет. Сейчас дочери 9 мес. Подскажите, пожалуйста, какие права и льготы имеют дети - инвалиды и семьи, воспитывающие детей - инвалидов? И ещё – у нас нет собственной жилплощади, существуют ли какие – нибудь льготные кредиты на приобретение жилья для нашего случая или хоть что – то в законодательстве, что могло бы нам помочь?Спасибо.

Ответы врачей 1

Специалист
Ст.29 Закону України „Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні” від 21.03.1991 №875-ХІІ. Дана стаття говорить про те, що інваліди забезпечується житлом, а також мають право на поліпшення житлових умов. Інваліди та сім’ї, в яких є діти-інваліди, мають переважне право на поліпшення житлових умов в порядку, передбаченому чинним
законодавством.
Щодо автомобіля то потрібно звернутись до Постанови Кабінету міністрів України №999 від 08.09.1997 р. „Про затвердження Порядку забезпечення інвалідів автомобілями”.
Ст 1 Постанови №999 говорить про те, що позачергове безплатне забезпечення автомобілями інвалідів війни, інвалідів внаслідок Чорнобильської катастрофи, а також продаж автомобілів на пільгових умовах інвалідам від загального захворювання, з дитинства, батькам чи родичам дітей-інвалідів здійснюється за місцем їх постійного проживання та прописки Міністерством праці та соціального захисту Автономної Республіки Крим, головними управліннями праці та соціального захисту населення обласних, Київської міської державної адміністрації і управлінням праці та соціального захисту населення Севастопольської міської державної адміністрації у межах фондів, виділених Міністерством праці та соціальної політики. Марки автомобілів, якими позачергово безплатно та на пільгових умовах забезпечуються інваліди, а також розмір плати за них визначаються Кабінетом Міністрів України.
Ст.21 Закону №875-ХІІ говорить про те, що обдаровані діти-інваліди мають право на безплатне навчання музики, образотворчого, художньо-прикладного мистецтва у загальних
навчальних закладах або спеціальних позашкільних навчальних закладах.
Ст.22 Закону №875-ХІІ зазначає, що у разі складення вступних іспитів (вступних випробувань) з позитивним результатом до вищих навчальних закладів I-IV рівнів акредитації зараховуються поза конкурсом діти-інваліди та інваліди першої і другої груп, яким не протипоказане навчання за обраною спеціальністю, до професійно-технічних навчальних закладів - діти-інваліди та інваліди, яким не протипоказане навчання за обраною професією (спеціальністю) та спеціалізацією.
Закон № 875-ХІІ п.2 ст.38 інваліди, які отримують пенсію, що не перевищує мінімального розміру пенсії, або державну соціальну допомогу, призначену замість пенсії, діти-інваліди мають право на безплатне придбання лікарських засобів за рецептами лікарів у разі амбулаторного лікування.
Закон №875-ХІІ п.3 ст.38 інваліди і діти-інваліди за наявності медичних показань мають право на безплатне забезпечення санаторно-курортними путівками.

Консультации на сайте likar.info носят ознакомительный характер. Перед лечением проконсультируйтесь с вашим лечащим врачом.