Добрый вечер! Такая ситуация у нас с матерью квартира приватизирована в совместную собственность ( на...

Добрый вечер! Такая ситуация у нас с матерью квартира приватизирована в совместную собственность ( на нас двоих). Я прописана у мужа в другом городе где и проживаю.Сейчас я узнала что сестра решила продать эту квртиру. Она собралась выписать мать уже нашла покупателей. Это я узнала от третих лиц (соседка позвонила и сказала что сестра уже приводила покупателей). Подскажите может ли она продать квартиру или часть матери не ставя меня в известность я против продажи вообще. Могу я как то повлиять на этот процесс. Соседка меня пугает что если сестра нашла левую фирму то продадут без моего согласия скажут что документы на приватизацию потеряли. Возможно ли это. Заранее спасибо.

Ответы врачей 1

Специалист
Згідно Цивільного кодексу України.Стаття 368. Право спільної сумісної власності
1. Спільна власність двох або більше осіб без визначення часток кожного з них у праві власності є спільною сумісною власністю.
2. Суб’єктами права спільної сумісної власності можуть бути фізичні особи, юридичні особи, а також держава, територіальні громади, якщо інше не встановлено законом.
3. Майно, набуте подружжям за час шлюбу, є їхньою спільною сумісною власністю, якщо інше не встановлено договором або законом.
4. Майно, набуте в результаті спільної праці та за спільні грошові кошти членів сім’ї, є їхньою спільною сумісною власністю, якщо інше не встановлено договором, укладеним у письмовій формі.
Стаття 369. Здійснення права спільної сумісної власності
1. Співвласники майна, що є у спільній сумісній власності, володіють і користуються ним спільно, якщо інше не встановлено домовленістю між ними.
2. Розпоряджання майном, що є у спільній сумісній власності, здійснюється за згодою всіх співвласників. У разі вчинення одним із співвласників правочину щодо
розпорядження спільним майном вважається, що він вчинений за згодою всіх співвласників.
Згода співвласників на вчинення правочину щодо розпорядження спільним майном, який підлягає нотаріальному посвідченню та (або) державній реєстрації, має бути висловлена письмово і нотаріально посвідчена.
3. Співвласники мають право уповноважити одного з них на вчинення правочинів щодо розпорядження спільним майном.
4. Правочин щодо розпорядження спільним майном, вчинений одним із співвласників, може бути визнаний судом недійсним за позовом іншого співвласника у разі відсутності у співвласника, який вчинив правочин, необхідних повноважень
Отже,свою частку в квартирі співвласник спільної часткової власності може без будь-яких обмежень подарувати (або обміняти, укласти договір довічного утримання) будь-кому, також вільно може продати свою частку іншому співвласнику, а от продати свою частку третій особі він може тільки після відмови інших співвласників від свого права переважного придбання. Співвласники спільної сумісної власності можуть відчужити (продати, обміняти, подарувати) наприклад, квартиру, як цілісний об’єкт, при цьому той з співвласників на яком рахується майно, є продавцем, а інший надає свою згоду протягом 2 місяців, яка має бути нотаріально посвідчена.

Консультации на сайте likar.info носят ознакомительный характер. Перед лечением проконсультируйтесь с вашим лечащим врачом.