добрий день. Влітку 2005 поставили діагноз дифузно-токсичний зоб

Есть ответ
добрий день. Влітку 2005 поставили діагноз дифузно-токсичний зоб. Тоді мені приписали мерказоліл, персен, панангін. Лікування допомогло, я приймав мерказоліл приблизно 7 місяців. Наступного літа аналіз крові на гормони Т3, Т4 показав ще гірші результати, причому пульс був нормальний і не було тремтіння. Я ще раз пройшов той самий курс лікування. Ефект виявися той самий і вже в листопаді 2007 аналіз показав ТТГ-0,005 мкМО/мл (норма0,27-4,2) , Т4-7,12 нг/дл (норма 0,93-1,7), Т3-23,87 пг/мл (норма 2,57-4,43). І знов мерказоліл, починаючи з 9 в день і по 2 тижні збавляти дозу по одній таблетці, але тепер замість карсілу-гепабене. Зараз приймаю 3 таблетки в день і збираюся переходити на 2 таб. в день. Вчорашній аналіз крові показав такі дані: Т3-3,00, Т4-0,314. Чи правильно я приймаю дозу? Коли зможу перейти на 1 таблетку в день? Чи потім треба пити якусь підримуючу дозу, щоб знову не підвіщувалися гормони. Є якісь інші методи лікування окрім гомональної терапіії? Чи є аналоги мерказоліла, якіб не мали побічних ефектів на печінку, адже мерказоліном можна розвинути медикаментозний гепатит, тобто лікуєм одне, а садим інше. Я маю можливість їздити в Чехію. Там є якісь кращі методи лікування? Операція вирішує цю проблему? І останнє питання: Білірубін у мене 55. Може це бути звязано з хворобою чи з ліками, які приймаю?

Ответы врачей

Болгов Михаил Юрьевич

Болгов Михаил Юрьевич

Действительно, после операции часто (но не всегда) необходим прием тироксина. Но это несравнимо лучше, так как Вы можете подобрать и принимать именно необходимую дозу. Вредных последствий от замещения функции щитовидной железы тироксином нет.
Можете приехать в Институт эндокринологии на консультацию.

Болгов Михаил Юрьевич

Болгов Михаил Юрьевич

Судя по Вагей истории у Вас достаточно серьезный тиреотоксикоз. Давать советы не видя пациента в вашем случае - сложно, можно легко навредить. Препараты другие есть, но не намного лучше (метизол, например). Принципиально группа у всех одна и при длительном приеме все они плохо влияют на кровь и печень, почему чаще всего оптимальным выходом является операция.