Добрый день! Помогите с таким вопросом

Добрый день! Помогите с таким вопросом. Сыну от первого брака 15 лет, в течение 2 лет получаю алименты два-три раза в год по 100 грн. Бывший муж работает официально, но об этом суд.исполнителя не поставил в известность. Задолжность выросла. Суд.исполнитель говорит, что-бы я узнала где живет, работает бывший муж, так как у него не одно такое дело.Я проживаю в другом городе и ездить часто к исполнителю по месту проживания мужа я не могу, тем более, что в этом месяце у меня родится малыш. С трудом взяла справку о размере задолжности. Как правильно и кому пожаловаться на плохую работу исполнителя(он даже по телефону отказывается разговаривать, находятся разные причины),и, что необходимо для подачи в суд на мужа за уклонение от уплаты алиментов. И могу ли я временно получать на сына алименты от государства,какие документы нужны для этого.Благодарна заранее за Вашу помощь.

Ответы врачей 1

Специалист
Нормативна база:Сімейний кодекс України
Пунктом 8 статті 181 Сімейного кодексу України (далі - СКУ) передбачено: "Якщо місце проживання батьків невідоме, або вони ухиляються від сплати аліментів, або не мають можливості утримувати дитину, дитині призначається тимчасова державна допомога, яка не може бути меншою ніж 30 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку. Виплата тимчасової державної допомоги здійснюється за рахунок коштів Державного бюджету України".
Частиною другої статті 182 СКУ встановлено загальне правило, відповідно до якого мінімальний розмір аліментів на одну дитину не може бути меншим, ніж 30 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку. Винятком із зазначеного правила є випадки, коли платник аліментів має нерегулярний, мінливий дохід, частину доходу одержує в натурі, а також за наявності інших обставин, що мають істотне значення. Тоді суд за заявою платника або одержувача аліментів може визначити менший розмір аліментів у твердій грошовій сумі. В такому разі дитині призначається державна допомога в розмірі різниці між визначеним розміром аліментів і 30-ма відсотками прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку (стаття 184 СКУ).
Окрім сплати аліментів, батьки зобов’язані брати участь у додаткових витратах на дитину, що викликані особливими обставинами (розвитком здібностей дитини, її хворобою, каліцтвом тощо). Розмір участі одного з батьків у додаткових витратах на дитину в разі спору визначається за рішенням суду, з урахуванням обставин, що мають істотне значення. Додаткові витрати на дитину можуть фінансуватися наперед або покриватися після їх фактичного понесення разово, періодично або постійно (стаття 185 СКУ).
Якщо звернення до суду з приводу стягнення аліментів (коштів на утримання дитини) не було, то аліменти за минулий час можуть бути присуджені, якщо читачка подасть суду докази того, що нею були вжиті заходи щодо одержання аліментів з відповідача (наприклад, листи з вимогами, підтвердження свідків тощо), але одержати аліменти не вдалося у зв’язку з ухилянням останнього від їх сплати (статті 191, 194 СКУ). У цьому разі суд може присудити аліменти за минулий час, але не більш як за три роки, що передували пред’явленню виконавчого листа суду до виконання.
Унашому випадку Ви вже зверталася до суду, є рішення та виконавчий лист, який було пред’явлено у державну виконавчу службу для примусового виконання, але аліменти не стягувалися у зв’язку з розшуком платника аліментів або у зв’язку з його перебуванням за кордоном, вони мають бути сплачені за весь минулий час.
Умови надання тимчасової державної допомоги визначаються Постановою Кабінету Міністрів України "Про затвердження Порядку призначення та виплати тимчасової державної допомоги дітям, батьки яких ухиляються від сплати аліментів, не мають можливості утримувати дитину або місце проживання їх невідоме" від 22.02.2006 189 (далі - Порядок). Тимчасова допомога призначається і виплачується за місцем проживання (перебування) одного з батьків, який утримує дитину (одержувач), управлінням праці та соціального захисту населення районної, районної у містах Києві та Севастополі державної адміністрації, структурним підрозділом з питань праці та соціального захисту населення виконавчого органу міської, районної у місті ради. У разі зміни місця проживання (перебування) одержувача виплата тимчасової допомоги продовжується органом праці та соціального захисту населення за новим місцем проживання (перебування) починаючи з місяця звернення одержувача (пункт 5 Порядку).
Відповідно до пункту 6 Порядку, для призначення державної допомоги необхідно подати органу праці та соціального захисту населення за місцем проживання (перебування):
- заяву;
- копію свідоцтва про народження дитини;
- довідку про реєстрацію місця проживання (перебування) дитини;
- довідку про реєстрацію місця проживання (перебування) одержувача.
Залежно від підстав, на яких призначається тимчасова допомога, додатково подаються такі документи:
- рішення суду (виконавчий лист) про стягнення з одного з батьків аліментів на дитину;
- довідка державної виконавчої служби про неможливість стягнення аліментів з одного з батьків дитини внаслідок ухиляння від їх сплати;
- довідка відповідної установи про перебування одного з батьків під арештом, слідством, на примусовому лікуванні, у місцях позбавлення волі, про визнання його в установленому порядку недієздатним;
- повідомлення органу внутрішніх справ про те, що місце проживання (перебування) одного з батьків дитини не встановлене;
- довідка про розмір аліментів, якщо розмір аліментів, визначений судом у твердій грошовій сумі, менший від 30 відсотків прожиткового мінімуму, встановленого законом для дитини відповідного віку.
Рішення про призначення тимчасової допомоги приймається органом праці та соціального захисту населення протягом десяти календарних днів після надходження усіх документів. Тимчасова допомога призначається кожні шість місяців, починаючи з місяця, в якому подані всі необхідні документи. Для призначення допомоги на наступний шестимісячний строк подається лише заява, в якій заявник повинен повідомити про обставини, що можуть бути підставою для продовження виплати допомоги. Тимчасова допомога виплачується установою банку або державним підприємством зв’язку за місцем проживання (перебування) одержувача.
Виплата тимчасової допомоги припиняється у разі:
1) встановлення місця проживання (перебування) особи, яка зобов’язана сплачувати аліменти за рішенням суду;
2) виявлення обставин, що свідчать про можливість одного з батьків утримувати свою дитину;
3) досягнення дитиною 18-річного віку;
4) виконання в повному обсязі зобов’язань одного з батьків щодо сплати аліментів у разі виїзду на постійне місце проживання за кордон;
5) влаштування дитини до відповідної установи (закладу) на повне державне утримання;
6) скасування або визнання усиновлення недійсним;
7) усиновлення дитини (чоловіком матері або дружиною батька);
8) відмови від стягнення аліментів;
9) добровільного виконання рішення суду особою, зобов’язаною сплачувати аліменти;
10) скасування в установленому законодавством порядку рішення суду щодо стягнення аліментів;
11) смерті дитини, якій була призначена тимчасова допомога;
12) смерті одного з батьків, зобов’язаного сплачувати аліменти, або визнання його в установленому порядку безвісти відсутнім чи оголошення померлим;
13) позбавлення в установленому порядку одного з батьків, який утримує дитину, батьківських прав;
14) відібрання дитини від одного з батьків, який утримує дитину, без позбавлення батьківських прав;
15) встановлення над дитиною опіки чи піклування.
Про виникнення зазначених вище обставин одержувач допомоги зобов’язаний у десятиденний строк повідомити орган праці та соціального захисту населення. Виплата тимчасової допомоги припиняється з першого числа місяця, що настає за місяцем, в якому виникла одна із зазначених обставин.
Якщо виникла можливість стягнення аліментів з одного з батьків (виявлено, що один з батьків може утримувати дитину або місце проживання (перебування) одного з батьків встановлено, у зв’язку з чим можливе стягнення з нього коштів на утримання дитини), то орган праці та соціального захисту населення звертається до суду із заявою про стягнення суми сплаченої тимчасової допомоги.

Консультации на сайте likar.info носят ознакомительный характер. Перед лечением проконсультируйтесь с вашим лечащим врачом.