Добрый день. Подскажите, пожалуйста, как быть в такой ситуации: ребенок 1

Добрый день. Подскажите, пожалуйста, как быть в такой ситуации: ребенок 1.5 (инвалид, гемофилия) находится в ДД, имеет статус. Есть семья, которая хочет его усыновить за границу. Какие документы необходимо предоставить, чтобы ребенка внесли в международную базу по усыновлению. И какова вообще процедура международного усыновления. Спасибо!

Ответы врачей 1

Специалист
Питання міжнародного усиновлення в Україні регулюються такими нормативними актами:
• Сімейний кодекс України (набув чинності з 1 січня 2004 року);
• Порядок ведення обліку дітей, які можуть бути усиновлені, осіб, які бажають усиновити дитину, та здійснення нагляду за дотриманням прав дітей після усиновлення, затверджений Постановою Кабінету Міністрів України N 1377 від 28 серпня 2003 року (набув чинності з 1 січня 2004 року
Стаття 283. Усиновлення іноземцем дитини, яка є громадянином України
1. Усиновлення іноземцем в Україні дитини, яка є громадянином України, здійснюється на загальних підставах, встановлених главою 18 цього Кодексу. 2. Дитина, яка є громадянином України, може бути усиновлена іноземцем, якщо вона перебуває не менш як один рік на обліку у Центрі з усиновлення дітей. Якщо усиновлювач є родичем дитини або дитина страждає на хворобу, що внесена до спеціального переліку, затвердженого Міністерством охорони здоров’я України, усиновлення може бути здійснене до спливу цього строку. 3. Дитина може бути усиновлена іноземцем, якщо протягом одного року з моменту взяття її на облік у Центрі з усиновлення дітей не виявилося громадянина України, який бажав би її усиновити або взяти під опіку чи піклування до себе в сім’ю. Переважне право на усиновлення дитини - громадянина України мають іноземці, які є:
• родичами дитини;
• громадянами держав, з якими Україна уклала договір про надання правової допомоги.
4. На усиновлення дитини іноземцем потрібна згода Центру з усиновлення дітей. 5. Усиновлення іноземцями провадиться за умови забезпечення дитині прав в обсязі не меншому, ніж це встановлено законами України. 6. За усиновленою дитиною зберігається громадянство України до досягнення нею вісімнадцяти років. Усиновлена дитина має право на збереження своєї національної ідентичності відповідно до Конвенції про права дитини ( 995_021 ), інших міжнародних договорів.
До заяви додаються такі документи:
• висновок, виданий компетентним органом країни проживання, що підтверджує їх можливість бути усиновлювачами, із зазначенням житлово-побутових умов, біографічних даних, складу сім’ї, наявності власних дітей та інших відомостей. Якщо висновок видано недержавним органом, до нього додається копія ліцензії на провадження цим органом діяльності, пов’язаної з усиновленням;
• дозвіл компетентного органу країни проживання на в’їзд і постійне проживання усиновленої дитини;
• копія паспорта або іншого документа, що посвідчує особу;
• довідка про наявність чи відсутність судимості, видана компетентним органом країни проживання;
• зобов’язання заявника у місячний строк після в’їзду дитини до країни постійного проживання поставити її на облік у відповідній консульський установі чи дипломатичному представництві України (із зазначенням, в якій саме установі, представництві) та подавати цій установі, представництву періодичний звіт (не менше ніж один раз на рік), про умови проживання і виховання дитини, а також надавати можливість її представникові спілкуватися з дитиною;
• довідка про заробітну плату або копія декларації про доходи, засвідчена в установленому порядку;
• копія свідоцтва про шлюб, якщо заявники перебувають у шлюбі;
• висновок про стан здоров’я кожного заявника;
• нотаріально засвідчена письмова згода на усиновлення другого з подружжя (у разі усиновлення дитини одним з подружжя), якщо інше не передбачено законодавством.

Строк дії документів стосовно усиновлення - один рік з дня їх видачі, якщо інше не передбачено законодавством країни, в якій видані ці документи.
Закордонні консульські установи України не прийматимуть для легалізації документи, складені в країнах, що є учасницями цієї Конвенції. Конвенція не застосовуватиметься у відносинах між Україною та державами, які не є учасницями Конвенції, а саме ФРН.
Департамент протягом 20 робочих днів розглядає заяву громадян України, які проживають за її межами, та іноземців і, у разі прийняття позитивного рішення, ставить їх на облік як кандидатів в усиновлювачі. Дата приїзду кандидатів в усиновлювачі для ознайомлення та підбору дитини попередньо погоджується з Департаментом.
У разі відмови у взятті на облік заявнику надсилається обґрунтована відповідь у письмовій формі разом із поданими ним документами.
Департамент надає іноземцям-кандидатам в усиновлювачі інформацію про дитину, яка перебуває на централізованому обліку більше року, якщо інше не передбачено законодавством, та видає направлення до відповідної держадміністрації за місцем перебування дитини, для організації знайомства та встановлення контакту з дитиною. Строк дії направлення - 10 робочих днів з дня видачі.
Разом з направленням іноземцям повертаються їх документи, прошнуровані, опечатані та завірені підписом керівника Департаменту із зазначенням номера, за яким кандидат в усиновлювачі перебуває на обліку в Департаменті.
Іноземці або громадяни України, які постійно проживають за межами України, і які не змогли встановити контакту з дитиною можуть звернутися до Департаменту для отримання повторного направлення.
Після встановлення контакту з дитиною кандидати в усиновлювачі звертаються до відділу освіти за місцем перебування дитини із заявою про бажання усиновити її.
Заява складається українською мовою. У заяві зазначаються прізвище, ім’я, по-батькові, місце проживання кандидата в усиновлювачі, а також прізвище, ім’я, по батькові, вік, місце перебування (проживання) дитини.
Орган опіки і піклування за місцем перебування (проживання) дитини на підставі вищезазначеної заяви протягом 10 робочих днів готує висновок про доцільність усиновлення іноземним громадянином для подання до Департаменту з метою отримання згоди на усиновлення.
Після отримання висновку іноземці звертаються до Департамент з письмовою заявою про надання згоди на усиновлення дитини.
Департамент протягом 5 робочих днів розглядає питання про надання згоди на усиновлення дитини, готує висновок і видає його кандидатові в усиновлювачі для подання до суду. У разі відмови - надає заявникові обґрунтовану відповідь у письмовій формі.
Для отримання згоди Департаменту на усиновлення дитини, яка проживає за межами України, іноземці подають (через відповідну консульську установу України або безпосередньо до Департаменту) документи на усиновлення, перелік яких подається вище, а також висновок відповідної консульської установи України про доцільність усиновлення та відповідність його інтересам дитини.
Усиновлення дитини-громадянина України проводиться на підставі рішення районного (міського) суду в установленому порядку.
Усиновлення вважається здійсненим у день набрання чинності рішенням суду про усиновлення.
Усиновлювачзобов’язаний особисто забрати дитину з місця її перебування (проживання) після пред’явлення рішення суду про усиновлення.
Кандидат в усиновлювачі має право:
• ознайомитись з особовою справою дитини, яка може бути усиновлена;
• провести додаткове медичне обстеження дитини, яка може бути усиновлена, в присутності представника дитячого закладу.
В місячний термін Вам необхідно поставити усиновлену Вами дитину на консульський облік у закордонній дипломатичній установі України в країні Вашого постійного проживання.
Також, необхідність надання закордонній дипломатичній установі України, в якій дитина перебуває на консульському обліку, звіту про умови проживання та виховання дитини в сім’ї усиновителя. Зазначений звіт необхідно надавати не менше ніж один раз на рік протягом перших трьох років, а потім – через кожні 3 роки до досягнення дитиною 18-річного віку.


Консультации на сайте likar.info носят ознакомительный характер. Перед лечением проконсультируйтесь с вашим лечащим врачом.