Про те, що йому потрібне мініінвазивне багатосудинне коронарне шунтування, керівник станції швидкої допомоги зі Львівщини Олексій Калабаня знав уже п’ять років – з вересня 2012-го, коли у чоловіка стався трансмуральний інфаркт.

Це найважча і найнебезпечніша форма інфаркту, за якої гинуть клітини всіх трьох, а не якогось одного шару серцевого м’язу. Лікарям вдалося зупинити катастрофу, але напад встиг «пошматувати» серце. Проте Олексія Йосиповича це не налякало: медики, рятуючи здоров’я інших, часто легковажать своїм. Хоча зроблена через півтора місяці після інфаркту коронаровентрикулографія, інвазивне дослідження стану артерій серця, показала багатосудинне ураження, лікар Калабаня вирішив не робити життєво необхідне в таких випадках багатосудинне коронарне шунтування. І цілих п’ять років, за словами колег, грав у російську рулетку.

Наступний серцевий напад стався знову восени, у листопаді 2017-го. Біль застав чоловіка за кермом, коли він повертався додому з гостей аж із Сумщини. Боліло настільки сильно, що «швидкій» довелося колоти морфін – жодне інше знеболююче не діяло. Здавалося б, цього разу Олексій Йосипович точно злякається і негайно піде в лікарню. Але то тільки здавалося: йти за порятунком до колег Калабаня наважився тільки на третій день після погіршення самопочуття. В інфарктному відділенні, куди госпіталізували чоловіка, знову зробили коронаровентрикулографію. Вона показала, що ураження судин серця стало вже критичним. Гра в рулетку могла трагічно закінчитися будь-якої миті.

Операція на серці неминуча. Історія швидкого одужання 61-річного Олексія Калабані

Олексій Калабаня вже не ховався ні від лікарів, ні від своєї хвороби. «Насправді я давно розумів, що операція на серці неминуча. І навіть відкладав гроші, – зізнається Олексій Йосипович. – Але тільки зараз нарешті усвідомив, що якщо хочу жити і жити активно, а я звик саме до активного способу життя, треба діяти».

Оперуватися лікар зі Львівщини вирішив у кардіохірурга Олександра Бабляка в приватній столичній клініці «Добробут». «Мені пропонували робити шунтування в одному зі спеціалізованих державних закладів Києва. Непоганому. Однак я хотів лікуватися саме в лікаря Бабляка, тому поїхав у “Добробут“. І тепер розумію, що зробив правильний вибір: тут мені провели операцію на серці малоінвазивним способом. В жодній іншій медичній установі багатосудинне коронарне шунтування з міні-доступу поки не роблять. Тільки в Центрі кардіохірургічної допомоги “Добробуту“», – розповідає Олексій Калабаня.    

«Мініінвазивна кардіохірургія вражає. Перевірив на собі!»

«Мініінвазивна кардіохірургія – те, за чим однозначно майбутнє медицини. Це я вам кажу як лікар, який перевірив її дію на власному серці! – говорить Олексій Йосипович після хірургічного втручання. – На п’ятий день після операції їду додому! Уже один цей факт вартує того, щоб обирати клініку з такою передовою технологією. Причому лікарі прогнозують, що за місяць точно повернуся на роботу. Зізнаюся: ще напередодні операції подумував іти на пенсію. Тепер відчуваю: ні, ще ранувато, можна працювати, серце відновлюється, сили прибувають!»

Питаємо, чи не жалкує чоловік, що цілих п’ять років нехтував порадами колег і не турбувався про своє хворе серце. Відчайдух Калабаня не губиться і швидко парирує незручне запитання: «Та якби раніше звернувся, розрізали б грудину на 20 сантиметрів, а так – залишиться невеликий шрам між ребрами. Методика ж нова, тільки з літа цього року так оперують. Тому нічого не пізно – якраз вчасно». Рідні Олексія Йосиповича – дружина і доньки із сім’ями – ці батькові жарти не хочуть слухати. Натомість бідкаються, скільки ж іще таких необачних сміливців, охочих пограти в рулетку, ризикують життям. «І не думають ні про себе, ні про близьких», – зітхає дружина. Але за хвилину починає з посмішкою збирати чоловікові речі і готуватися на виписку: свого неслухняного чоловіка і тата родина Калабанів встигла врятувати.