Болезни Симптомы Лекарства

Красивое тело

Грипп и простуда
Форум Газета "Ликарь для профи" Мед.учреждения Вопрос врачу Видео

Торвадак

Общая информация

  • Форма продажи:
    по рецепту
  • Действующее в-о:
    Аторвастатин
  • Фарм. группа:
    Сердечно-сосудистые лекарственные средства

О препарате

Товардак - гіполіпідемічний препарат.

Показания и дозировка

Показання препарату Торвадак:

• Первинна гіперхолестеринемія (гетерозиготна сімейна і не спадкова гіперхолестеринемія), комбінована (змішана) гіперліпідемія (тип ІІа і ІІб по класифікації Фредриксона), гіпертри гліцеридемія (Фредриксонівський тип ІV) і дисбеталіпопротеїнемія (Фредриксонівський тип ІІІ) у випадках, коли дієта не дає бажаного ефекту; гомозиготна сімейна гіперхолестеринемія, коли дієта та інші не медикаментозні методи не дають бажаного ефекту.

• Вторинна профілактика з метою зменшення ризику розвитку фатальних проявів ішемічної хвороби серця і не фатального інфаркту міокарда; зменшення ризику виникнення інсульту; зменшення ризику виникнення стенокардії і необхідності виконання процедур реваскуляризації міокарда.

• У дітей віком 10-17 років з гетерозиготною сімейною гіперхолестеринемією як доповнення до дієти для зниження рівня загального холестерину, холестерину ліпопротеїнів низької щільності (Х-ЛПНЩ) та аполіпопротеїну Б (апо Б).

Перед початком застосування препарату Торвадак хворому призначають гіпохолестеринемічну дієту на весь період лікування препаратом. Рекомендована початкова доза становить 10 мг 1 раз на добу, внутрішньо, незалежно від прийому їжі. Початкова та підтримуюча дози встановлюються індивідуально, залежно від початкового рівня Х-ЛПНЩ та мети лікування. Дозу можна підвищувати кожні 4 тижні до максимальної – 80 мг 1 раз на добу. Ефект лікування розвивається протягом 2 тижнів, максимальний ефект спостерігається через 4 тижні.

Первинна гіперхолестеринемія та комбінована (змішана) гіперліпідемія. Торвадак призначають у дозі 10 мг 1 раз на добу, кожен день, незалежно від прийому їжі. Позитивні зміни підтримуються тривалим прийомом препарату.

Гомозиготна сімейна гіперхолестеринемія. У більшості випадків результат досягається застосуванням препарату у дозі 80 мг 1 раз на добу.

Гетерозиготна сімейна гіперхолестеринемія в педіатрії. Пацієнтам віком від 10 до 17 років Торвадак призначають по 10 мг 1 раз на добу, кожен день. Максимальна рекомендована доза становить 20 мг 1 раз на добу. Дозу підбирають індивідуально, коригування її можливе з інтервалом 4 тижні і більше.

Літній вік пацієнтів чи захворювання нирок не впливає на концентрацію Торвадаку в крові та його гіполіпідемічну дію, тому немає потреби в коригуванні дози для цієї групи пацієнтів.

Передозировка

При передозуванні препаратом Товардак можливі міопатії (рабдоміоліз), порушення функції печінки. Не існує специфічного лікування при передозуванні аторвастатину. В разі передозування лікування повинно бути симптоматичним, а підтримуючі засоби мають призначатися за необхідності. Внаслідок значного зв’язування з протеїнами плазми гемодіаліз не може суттєво поліпшити кліренс аторвастатину.

Побочные эффекты

Найчастіше (з частотою ≥1%) при застосуванні препарату Торвадак відмічені такі побічні реакції: порушення сну, головний біль; нудота, діарея, біль у животі, диспепсія, запор, метеоризм; міалгія; астенія.

Також можливі такі побічні реакції:

обмін речовин: збільшення маси тіла, гіпоглікемія, гіперглікемія, анорексія;

травний тракт: панкреатит, блювання;

гепатобіліарна система: гепатит, підвищення активності печінкових ферментів, холестатична жовтуха;

кров і лімфатична система: тромбоцитопенія;

імунна система: алергічні реакції, включаючи анафілактичні;

шкіра та підшкірна клітковина: свербіж, алопеція, шкірні висипи, мультиформна еритема, токсичний епідермальний некроліз, синдром Стівенса–Джонсона;

опорно–руховий апарат: міозит, міопатія (рабдоміоліз), судоми м’язів, артралгія;

нервова система: парестезія, периферична нейропатія, амнезія, запаморочення;

загальні прояви: біль у грудній клітці, периферичні набряки, нездужання, втомлюваність, астенія.

Противопоказания

Протипоказання препарата Торвадак:

• Підвищена чутливість до активної речовини препарату або до будь-якого його компонента.

• Захворювання печінки у фазі загострення.

• Підвищення рівня сироваткових трансаміназ (більше ніж у 3 рази).

• Вагітність, період годування груддю.

• Дитячий вік до 10 років (ефективність і безпека застосування препарату не вивчені).

Взаимодействие с другими лекарствами и алкоголем

Торвадак підвищує рівноважну концентрацію дигоксину в плазмі, на тлі пероральної контрацепції – рівні норетиндрону і етинілест радіолу.

Еритроміцин збільшує концентрацію Торвадаку в крові. Антациди, які містять магній та алюміній, та холестирамін знижують концентрації Торвадаку (однак гіполіпідемічний ефект сполучення з останнім перевищує гіполіпідемічний ефект кожного препарату окремо).

Ризик розвитку міопатії підсилюють циклоспорин, фібрати, еритроміцин, ніацин, протигрибкові (азоли) препарати.

Аторвастатин не впливає на фармакокінетику антипірину, тому взаємодія з іншими препаратами, які метаболізуються з участю цитохрому (терфенадин, тол бутамід, триазолам), малоймовірна.

Одночасний прийом із кларитроміцином супроводжується збільшенням рівня аторвастатину в крові.

При одночасному прийомі кожного дня аторвастатину в дозі 10 мг і азитроміцину в дозі 500 мг концентрація аторвастатину в плазмі крові не змінювалася.

Одночасне застосування з пероральними контрацептивами, що містять норетиндрон і етинілестрадіол, збільшує AUC (площу під кривою «концентрація-час») цих препаратів приблизно на 30 і 20%. Цей ефект потрібно враховувати при виборі контрацептиву під час прийому аторвастатину.

Не виявлено істотних взаємодій із варфарином і циметидином.

При одночасному застосуванні аторвастатину в дозі 80 мг та амлодипіну в дозі 10 мг змін

фармакокінетики аторвастатину не виявлено.

Одночасне застосування аторвастатину та інгібіторів протеаз, які пригнічують цитохром Р450 ЗА 4, супроводжується підвищенням концентрації аторвастатину в плазмі крові.

Состав и свойтва

діюча речовина:

1 таблетка, 10 мг, містить аторвастатину кальцію, що еквівалентно аторвастатину 10 мг;

допоміжні речовини: кальцію карбонат, целюлоза мікрокристалічна, лактоза, натрію кроскармелоза, кремнію діоксид колоїдний, гідроксипропілм етилцелюлоза-6cps, магнію стеарат, тальк очищений, титану діоксид (Е 171), полі етиленгліколь 6000, діамантовий синій (Е 133);

діюча речовина:

1 таблетка, 20 мг, містить аторвастатину кальцію, що еквівалентно аторвастатину 20 мг;

допоміжні речовини: кальцію карбонат, целюлоза мікрокристалічна, лактоза, натрію кроскармелоза, кремнію діоксид колоїдний, гідроксипропілм етилцелюлоза-6cps, магнію стеарат, тальк очищений, титану діоксид (Е 171), полі етиленгліколь 6000.

Форма выпуска: Таблетки, вкриті плівковою оболонкою.

Фармакологическое действие:

Фармакодинаміка. Аторвастатин (активна речовина препарату) – селективний конкурентний інгібітор редуктази 3–гідрокси–3–метилглутарил–коензиму А (ГМГ-КоА) –

ферменту, що регулює швидкість перетворення ГМГ-КоА в мевалонат – прекурсор стеролів, у тому числі холестерину. У пацієнтів із гомозиготною та гетерозиготною сімейною гіперхолестеринемією, не спадковою формою гіперхолестеринемії і змішаними дисліпідеміями аторвастатин знижує концентрацію загального холестерину, Х-ЛПНЩ та апо Б. Аторвастатин знижує також рівень холестерину ліпопротеїнів дуже низької щільності (Х-ЛПДНЩ) та три гліцеридів (ТГ), а також незначною мірою збільшує кількість холестерину ліпопротеїнів високої щільності (Х-ЛПВЩ).

Аторвастатин знижує рівні холестерину і ліпопротеїнів у плазмі крові за рахунок пригнічення ГМГ-КоА-редуктази, синтезу холестерину в печінці і збільшення кількості рецепторів ЛПНЩ на поверхні гепатоцитів, що призводить до посилення захоплення і катаболізму ЛПНЩ.

Аторвастатин зменшує синтез ЛПНЩ, спричиняє виражене і стійке підвищення активності ЛПНЩ-рецепторів. У пацієнтів із гомозиготною сімейною гіперхолестеринемією засіб є ефективним при неефективності терапії іншими гіполіпідемічними засобами.

Первинним місцем дії аторвастатину є печінка, яка відіграє головну роль у синтезі холестерину і кліренсі ЛПНЩ. Зменшення рівня холестерину ЛПНЩ добре корелює з дозою препарату та концентрацією його в організмі.

Аторвастатин зменшував рівень загального холестерину, Х-ЛПНЩ, апо Б і ТГ у пацієнтів з гетерозиготною родинною гіперхолестеринемією, не спадковою формою гіперхолестеринемії і змішаною формою гіперліпідемії, включаючи хворих на інсулін незалежний цукровий діабет. У пацієнтів з ізольованою гіпертри гліцеридемією аторвастатин зменшує рівень загального холестерину, Х-ЛПНЩ, Х-ЛПДНЩ, апо Б, ТГ, холестерин–ліпопротеїнів невисокої щільності та підвищує Х-ЛПВЩ. У пацієнтів із дисбеталіпопротеїнемією аторвастатин зменшує рівень холестерин–ліпопротеїну середньої щільності (Х-ЛПСЩ). Аторвастатин значно зменшує частоту фатальних серцево– судинних захворювань і не фатального інфаркту міокарда та загальну частоту кардіоваскулярних захворювань, частоту фатального і не фатального інсульту, а також зменшує необхідність виконання реваскуляризації міокарда. Аторвастатин є ефективним засобом у профілактиці розвитку ускладнень ішемічної хвороби серця та атеросклерозу.

Фармакокінетика. Торвадак швидко всмоктується з травного тракту. Максимальна концентрація досягається протягом 1-2 годин. Ступінь всмоктування пропорційний дозі. Біодоступність у таблетках відносна (95 – 99 %), порівняно з розчином. Абсолютна біодоступність - приблизно 12 %, системна (щодо інгібування ГМГ-КоА-редуктази) -30 %. Зв’язування з білками плазми – не менше 98 %. Середній об’єм розподілу – 381 л. У печінці за участю цитохрому Р450 3А 4 перетворюється на орто- і парагідроксильовані похідні та продукти бета–окиснення (70 % інактивації ГМГ-КоА-редуктази припадає на частку метаболітів). Концентрація в плазмі значно підвищується при алкогольному цирозі печінки (блокується біо трансформація). Виводиться з жовчю. Період напів виведення – 14 годин. У більшості пацієнтів дія проявляється при дозі 10 мг на день протягом 2 тижнів, максимальний ефект розвивається через 4 тижні.

Условия хранения:

Зберігати Товардак в захищеному від вологи місці при температурі не вище

25 °С. Зберігати в недоступному для дітей місці.

Код ATX

C Препараты для лечения заболеваний сердечно-сосудистой системы
C10 Гиполипидемические препараты
C10A Гипохолестеринемические и гипотриглицеридемические препараты
C10AA HMG CoA редуктазы ингибиторы
C10AA05 Аторвастатин
Описание препарата «Торвадак» на данной странице является упрощенной и дополненной версией официальной инструкции по применению. Перед приобретением и использованием препарата вы должны проконсультироваться с врачом и ознакомиться с утверждённой производителем аннотацией.

Отзывы

Все лекарства

Торвадак — цены в аптеках

Похожие по действию

Липтонорм

 
Купить

Аторвакор

 
Купить

Аторвастатин-ратиофарм

 
Купить

Аторис

 
Купить

Ливостор

 
Купить

Липримар

 
Купить

Сторвас

 
Купить

Торвакард

 
Купить

Тулип

 
Купить

Амвастан

 
Купить

Вазоклин

 
Купить

Астин

 
Купить

Аторвастерол

 
Купить

Литорва

 
Купить

Атрокс

 
Купить

Атормак

 
Купить

Лимистин

 
Купить

Атотекс

 
Купить

Азтор

 
Купить

Липикс

 
Купить