Подскажите, пожалуйста - моей дочке 4 года, 3 года на инвалидности (эпилепсия). Я сейчас,...

Подскажите, пожалуйста - моей дочке 4 года, 3 года на инвалидности (эпилепсия). Я сейчас, в силу обстоятельств, работаю, за дочкой, пока я на работе, ухаживает моя сестра, которая 2 года назад уволилась с работы в связи с закрытием проекта и сейчас нигде не работает. Вопрос: возможно ли оформить отпуск по уходу за ребенком на мою сестру (я слышала, отпуск по уходу за ребенком-инвалидом можно оформлять, пока ему не исполнится 6 лет?), будет ли ей при этом насчитываться трудовой стаж и сможет ли она получать пособие по уходу? Заранее большое спасибо.

Ответы врачей 1

Специалист
Відповідно до ч. 3 ст. 25 Закону України „Про відпустки” від 15.11.1996 № 504/96-ВР надалі (№ 504/96-ВР) відпустка без збереження заробітної плати за бажанням працівника надається в обов’язковому порядку:
3) матері або іншим особам, зазначеним у частині третій статті 18 та частині першій статті 19 Закону „Про Відпустки”, в разі якщо дитина потребує домашнього догляду, — тривалістю, визначеною в медичному висновку, але не більш як до досягнення дитиною шестирічного віку, а в разі якщо дитина хвора на цукровий діабет I типу (інсулінозалежний), — не більш як до досягнення дитиною шістнадцятирічного віку;
У ч. 3 ст. 18 Закону № 504/96-ВР зазначено ця відпустка може бути використана повністю або частинами також батьком дитини, бабою, дідом чи іншими родичами, які фактично доглядають за дитиною, або особою, яка усиновила чи взяла під опіку дитину.
Згідно ч. 1 ст. 19 Закону № 504/96-ВР жінці, яка працює і має двох або більше дітей віком до 15 років, або дитину-інваліда, або яка усиновила дитину, одинокій матері, батьку, який виховує дитину без матері (у тому числі й у разі тривалого перебування матері в лікувальному закладі), а також особі, яка взяла дитину під опіку, надається щорічно додаткова оплачувана відпустка тривалістю 7 календарних днів без урахування святкових і неробочих днів.
Консультации на сайте likar.info носят ознакомительный характер. Перед лечением проконсультируйтесь с вашим лечащим врачом.