Добрый день! Интересует вопрос: могу ли я поменять имя ребёнку (3 года) без согласия супруга

Добрый день! Интересует вопрос: могу ли я поменять имя ребёнку (3 года) без согласия супруга? Если можно, укажите, пожалуйста, ссылку на статью закона. Благодарю за ответ!

Ответы врачей 1

Специалист
Стаття 191 СК .Місце і порядок реєстрації переміни прізвища, імені, по батькові
Реєстрація переміни прізвища, імені, по батькові громадян України проводиться відділом реєстрації актів громадянського стану за місцем їх постійного проживання.
Про проведену реєстрацію переміни прізвища, імені, по батькові повідомляється відділ реєстрації актів громадянського стану України, в якому знаходяться на зберіганні записи актів про народження, одруження та розірвання шлюбу, особою, що перемінила прізвище, ім’я, по батькові.
Стаття 192 СК. Внесення змін у записи про народження дітей осіб, які перемінили прізвища, імена, по батькові
Прізвище неповнолітніх дітей змінюється у разі переміни прізвища обома батьками. Якщо прізвище перемінив один з батьків, питання про зміну прізвища його неповнолітніх дітей може бути вирішено за погодженням між батьками, а за відсутності згоди — органом опіки і піклування.
Під час реєстрації переміни імені батьком змінюється по батькові його неповнолітніх дітей. По батькові повнолітніх дітей змінюється лише у випадках, коли заяви про переміну по батькові подають до органів реєстрації актів громадянського стану самі повнолітні діти.
Стаття 193 СК. Видача нових свідоцтв про реєстрацію актів громадянського стану у зв’язку з реєстрацією переміни прізвища, імені, по батькові
Якщо у зв’язку з реєстрацією переміни прізвища, імені, по батькові були внесені зміни у записи актів громадянського стану, органи реєстрації актів громадянського стану України, з урахуванням внесених змін, видають нові свідоцтва.
Відповідно до п.п 2.6 п. 2 Наказу Міністерства юстиції України від 26.09.2002 N 86/5 про затвердження Положення «Про порядок зміни, доповнення, поновлення та анулювання актових записів цивільного стану» Заяви батьків про виправлення (зміну) прізвища або імені дитини в актовому записі про її народження в зв’язку з тим, що при реєстрації народження дитині присвоєно прізвище або ім’я без урахування побажань обох або одного з батьків, приймаються відділами реєстрації актів цивільного стану не пізніше одного року з дня народження, а заяви про виправлення імені дитини в зв’язку з тим, що вона фактично має ім’я, відмінне від зазначеного в актовому записі про її народження, — до досягнення нею 16-річного віку.
Згідно Постанови КМУ від 27.03.1993 р. № 233, затверджена Положенням «Про порядок розгляду клопотань про переміну громадянами України прізвищ, імен, по батькові»
Переміна прізвищ, імен, по батькові громадянами України дозволяється після досягнення ними 16-річного віку.
Заява про переміну прізвища, імені, по батькові подається у відділ запису актів громадянського стану (надалі — відділ загсу) за місцем проживання заявника.
До заяви про переміну прізвища, імені, по батькові додаються:
а) свідоцтво про народження заявника;
б) свідоцтво про одруження (якщо заявник перебуває у шлюбі), свідоцтво про розірвання шлюбу (якщо шлюб розірвано);
в) свідоцтва про народження дітей (якщо заявник має неповнолітніх дітей);
г) фотокартка.
Реєстрація переміни прізвища, імені, по батькові провадиться відділом загсу, який прийняв клопотання, при пред’явленні квитанції про оплату державного мита.
У необхідних випадках до відповідних записів громадянського стану в установленому порядку вносяться зміни.
У паспорті заявника робиться відмітка про те, що паспорт у зв’язку з переміною прізвища, імені, по батькові підлягає обмінові протягом одного місяця.
Консультации на сайте likar.info носят ознакомительный характер. Перед лечением проконсультируйтесь с вашим лечащим врачом.